Молебен за здраве на Димитровден в Новград

В деня на християнския празник Димитровден в църквата „Свети Димитър“ в Новград бе отслужен традиционният молебен за здраве и благоденствие на жителите в селото. Пред олтара в храма се събраха много жители на населеното място, за да почетат светеца. Храмът е построен през 1882 г от майстори–зидари, ученици на Колю Фичето. Празникът започна с тържествена света литургия, отслужена от отец Михаил. Сред миряните бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и кметът на населеното място Диана Копчева, които се помолиха за просперитета на Новград и общината. Всички присъстващи запалиха по свещичка за здраве и отправиха молитви пред иконата на Свети Димитър най-вече за здраве и благополучие.

Отец Михаил благослови всички присъстващи в храма и ги поръси със светена вода. По-късно той освети курбана за здраве, който беше раздаден на присъстващите. По традиция в деня на празника се консумира риба с ориз и вино.

"Tрадиция е на Димитровден жителите на Новград да дават курбан за здраве. През последните години обичаят не е нарушаван изобщо. Силата на вярата е, че светецът бди и помага във всички благочестиви начинания на новградчани“, сподели кметът на селото Диана Копчева. След службата всеки от миряните си тръгна за дома с бутилчица осветена вода, за да поръси с нея любимите си хора да бъдат здраве в тези нелеки времена.   



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов