100 години отпразнува храм "Успение Богородично" в Бараково (снимки)

Беше открита музейна сбирка към храма

Енорията на храм "Успение Богородично" в село Бараково, Неврокопска епархия, отбеляза тържествено 100-годишнината на храма, информираха от Православния информационен център в Благоевград. Рано сутринта на 18 октомври започна утринното богослужение, а след него и св.Литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим. В светия олтар съслужваха председателят на църковното настоятелство свещ.Светослав Кючуков, протоиерей Костадин Калайджиев от Банско и дякони от Неврокопската епархия. Песнопенията на празника бяха изпълнени от хор "Неофит Рилски" към митрополията, ръководен от проф.Йоанис Папахронис.
След богослужението бе открита музейна сбирка към храма, подготвена от историка Кристиян Ковачев, докторант в ЮЗУ "Неофит Рилски". В нея са изложени различни свидетелства за историята на храм "Успение Богородично" и на село Бараково. За годишнината църковното настоятелство бе подготвило книга с историята на храма и календари за предстоящата година.
За радост на многото бараковци и гости, в двора на църквата се проведе музикална програма с водещ читалищния деец Лалка Иванова. Тя припомни на събралите се хора историята на храма и важни моменти от миналото: освещаването на храма от митрополит Макарий през 1920 г., ролята на книжната фабрика, венчанието на българския поет Никола Вапцаров в храма, ролята на местните хора за благолепието на храма и просъществуването му през годините и енорийските свещеници. В заключението си Иванова се обърна към жителите да се грижат за храма, защото, докато бие църковната камбана, ще бие сърцето на селото и то ще съществува.
Музикални поздрави бяха отправени от децата от Детската градина в Бараково, Групата за стари градски песни „Нежни звуци” към читалище „Никола Вапцаров” - Благоевград, Женската  фолклорна група "Детелини" от Симитли и Танцова формация "Кочеринка" от съседния  Кочериново.
След музикалната програма жителите и гостите на празника опитаха от местните ястия, приготвени с голямо старание и любов от хората в енорията. Можеше да се дегустира супа от сухи червени чушки, черен боб плакия с босилек, прясно уловена мренка от река Рилска, свински джолан със зеле, селски хляб, овче сирене и мляко, домашни баници и попарници, качамак, пълнена тиква и други.
Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет в двора на храма и благослови приготвения от църковното настоятелство корбан за вкъщи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)