Молебен и курбан за здраве в църквата „Света Петка“ в Долна Студена

Десетки жители от село Долна Студена отбелязаха храмовия празник на църквата „Света Петка“, Присъстващите се помолиха пред иконата на светицата и запалиха по свещичка за здраве. Празникът беше оповестен с тържествен камбанен звън. Отец Славчо Николов – заместник митрополит във Великотърновската епархия, отслужи тържествена Света литургия. По време на богослужението отецът увлекателно разказа притчата за духовните подвизи на Света Петка Епиватска. Свещеникът освети приготвения курбан от риба както повелява традицията. Масата беше отрупана с храна, хляб и сладки, донесени от местните жители, за да се осветят. В храма дойдоха и десетки именници, които почерпиха щедро за здраве. Десетките вярващи, събрали се в Божия храм, сведоха глави и отправиха молитви към българската светица за благоденствие и берекет. За да почетат храмовия празник, дойдоха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и кметът на селото Николай Николов. Отец Славчо поръси всички присъстващи със светена вода и ги благослови да бъдат живи и здрави. Той прочете и списък с имената на многобройните благодетели на храма.

Църквата „Света Петка“ е построена през 1878 г. „По инициатива на църковното настоятелство започнахме да събираме средства, за да се извърши основен ремонт на храма. Надявам се, че общината и многото дарители ще станат съпричастни и ще подкрепят идеята ни. Надявам се, че още догодина църквата ще има нов облик“, сподели в края на службата отец Славчо.

И в църквата „Света Параскева“ в Ценово беше отслужен тържествен молебен за здраве. На миряните, дошли да се преклонят пред благочестивите дела на Света Петка, беше раздаден курбан.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)