Почетният консул на Италия във Варна открива изложбата „Леонардо – благородният гений“ в Русе

Почетният консул на Италия във Варна открива изложбата „Леонардо – благородният гений“ в Русе

На 2 октомври, петък, от 17:30 ч. във фоайето на Доходно здание ще бъде открита изложбата „Леонардо – благородният гений“, подготвена от Негово Превъзходителство Стефано Балди – посланик на Република Италия в България със съдействието на Италианския културен институт в София и Почетното консулство на Италия във Варна по повод 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи (1452 – 1519). Специално за случая в Русе ще пристигнат почетният консул на Италия във Варна г-н Антонио Таркуинио и неговият съветник културна дейност г-н Димитър Стойнов.

Изложбата се състои от 14 винилни пана с изображения и текстове на италиански и български език, които представят Леонардо по един нестандартен начин – не само като гений и знаменит художник, скулптор, архитект, изобретател или инженер, но и като реална личност. Личност, която твори във всеки миг от живота си, която се съмнява и търси, която е изпълнена с любов и несекващ интерес към целия свят, която изобретява идеи и поставя основите на модерното мислене. Личност, която е един от основните модели за мисленето на съвременните творци, изследователи, учени и всички останали хора.

Всички желаещи ще имат възможност да разгледат изложбата до 13 октомври. Събитието е част от програмата на Есенния салон на изкуствата и културата, организиран от Община Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов