Авто – мото клуб „РУСЧУКЪ“ кани русенци на приключенската игра „Историята е жива“

Авто – мото клуб „РУСЧУКЪ“ кани русенци на приключенската игра „Историята е жива“

На 10 октомври 2020 година (събота), Авто – мото клуб „РУСЧУКЪ“ кани всички русенци да се впуснат в приключенската игра „Историята е жива“, чиято цел е да събуди вниманието и любопитството към опазването на културно-историческото наследство. Инициативата е част от проекта „Историята е жива“, които се реализира с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Община Русе. Участието в играта е безплатно и ще става чрез предварително записване на телефон 0886002940 или на е-mail: [email protected].

Участниците (екипажите – до 5 човека при придвижване с автомобил) ще бъдат разпределени в отделни класове, в зависимост от начина на придвижване. Предвиждат се 5 отделни класове: Клас Ретро автомобили – за участници с автомобили произведени до 31.12.1990 година, Клас Автомобили – за участници с автомобили произведени след 31.12.1990 година, Клас Ретро мотоциклети – за участници с мотоциклети произведени до 31.12.1990, Клас Мотоциклети – за участници с мотоциклети произведени след 31.12.1990, Клас Велосипеди. Маршрутите, които всеки участник/екипаж трябва да премине, ще бъдат индивидуални, като така ще се избегне струпването на хора на едно място. Точките от маршрута ще бъдат обекти от културно-историческото наследство на Русе и за да успее да достигне дадена точка участникът/екипажът ще трябва да демонстрира знания за историята, културата, факти от миналото на града или просто да прояви съобразителност. На всяка точка от маршрута, участниците ще получават напътствия под различна форма, насочващи към следващата точка от маршрута – въпрос свързан с историята на сградата, описание с факти от историята на обекта, логическа задача или снимка. В зависимост от това дали е разбрал напътствията или е решил правилно задачата, участникът ще се озове на правилното място бързо или на грешно място, което ще го забави. Стюарди ще засичат времето и ще раздават указанията, за може участниците да достигат следващата дестинация. Всички успешно преминали своя маршрут ще получат плакет, а за първите трима във всеки клас ще има и предметни награди.

Финалът на играта ще бъде на Автополигона в кв. ДЗС, където ще бъдат изложени превозни средства, част от културно-историческото наследство. Там освен церемонията по награждаването ще има картинг състезание и състезание по майсторско управление на автомобил и мотоциклети.

В града на първите неща, където през 1897 година се е провела първата кинопрожекция, не можем да не отдадем почит на едно от най - завладяващите изкуства – киното. Затова в края на деня предвиждаме провеждането на 2 безплатни кинопрожекции в автокино на съвременни български играли филми. Капацитетът на всяка от кинопрожекциите е минимум 60 автомобила. С приоритет ще бъдат записани участниците в приключенската игра „Историята е жива. За записване за кинопрожекциите: телефон 0886002940 или на е-mail: [email protected].

Повече подробности, имената на продукциите и точните часове на прожекциите ще изпратим в следващите дни!Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май