Миграцията и образованието бяха във фокуса на регионален форум в Русе

Инициативата се реализира като част от проекта MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“.

За пореден път заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов участва в дискусия, посветена на предизвикателствата и ползите от миграцията, но през призмата на образователната перспектива. Инициативата се реализира като част от проекта MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“.

„Темата е интересна и е необходимо да бъде дискутирана! Всички ние трябва да потърсим причините за това защо мигрират особено младите хора. В днешно време е лесно млад човек да отиде да учи в чужбина, но друг е въпросът дали ще се върне обратно тук. Радвам се, че проектът завършва успешно! Дано да ни е довел до един по-дълбок размисъл по темата!“, това каза Свилен Иванов по време на срещата.

Също така той гарантира както своята лична подкрепа, така и тази на Областна администрация Русе за реализирането на съвместни бъдещи инициативи. Не на последно място заместник областният управител Свилен Иванов припомни изключителната роля на приюта за бездомни хора „Добрия самарянин“. По неговите думи тази институция е решила един от най-значимите социални проблеми в града. Затова той благодари и на изпълнителния директор на „Каритас“ в Русе Стефан Марков. От страна на „Каритас“ също беше изразена благодарност за постоянната подкрепа от ръководството на Областна администрация Русе и особено от заместник областния управител Свилен Иванов.

Модератор на събитието беше журналистът Цвета Ненова, а сред официалните лица бяха още началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, както и Лора Саркисян, която е експерт по устойчиво развитие. Във форума участваха и множество представители на институции от държавната и местна власт.

В 3-годишния проект, който приключва утре, участват 12 „Каритас“ организации от общо 11 европейски държави. В тези три години са организирани множество събития, сред които пресконференции, дискусии, а също така и маратони. Утре също от 14.00 ч. в Парка на младежта ще се проведе символичен маратон, чиято идея е да се покаже солидарност с хората, изминаващи дълъг път в търсене на по-добри условия за живот. В утрешния маратон, чиято начална точка е Вазата, е планирано да се включат и представители на Областна администрация Русе. Всеки може да се включи с ролери, кънки, колелета, тротинетки или с каквото му е на сърце. Важното е просто да засвидетелства подкрепата си към тази кауза.

Крайната цел на проекта е да се постигне баланс между процесите на миграция и устойчивото развитие, като бъдат представени всички възможни гледни точки. Днес беше представено и изданието „Българският миграционен парадокс. Позитивна интеграция на мигрантите и негативен политически дискурс“, което представлява изследване на проф. Анна Кръстева. Освен това желаещите можеха да се запознаят подробно и с отчета за дейността на „Каритас“ в Русе за изминалата година. В него детайлно са описани дейностите на Дневния център за деца с увреждания „Милосърдие“, Приюта за бездомни лица „Добрият самарянин“, Центъра за социална рехабилитация и интеграция на бездомни, Кризисния център за жертви на трафик и всички форми на насилие, Центъра за обществена подкрепа „Том Сойер“,  Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца и лица с увреждания „Св. Викенти“ в Белене, както и още куп дейности на организацията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов