Паметникът в Джулюница отново е с първоначалната си красота

Идеята беше подкрепена и от Постоянната междуведомствена комисия „Военни паметници“

Паметникът на загиналите във войните в село Джулюница възвърна първоначалната си красота. В началото на пролетта ръководството на общинската администрация в Ценово направи предложение пред Министерството на отбраната за реконструкция на два паметника. Идеята беше подкрепена и от Постоянната междуведомствена комисия „Военни паметници“. „Зелена светлина“ обаче успя да се получи единствено за монумента в едно от малките населени места в общината. За освежаването му беше получена скромната сума от 600 лева. Скулпторът Дилян Хубанов почисти основно каменната колона и освежи надписите върху паметната плоча.

Паметникът на загиналите във войните в селото е открит през 2005 г  и досега не беше освежаван. На паметната плоча са изписани имената на шестнадесет достойни мъже от Джулюница, дали живота си за свободата и независимостта на България. Най много – 10 души са загинали по време на Първата световна война. Паметникът е разположен в градината пред сградата на кметството и е едно от любимите места за отдих на жителите на населеното място.

Общинската организация на запасното войнство пое своеобразно шефство над паметника като ще полага грижи за околното пространство през цялата година. Запасните ще продължат да работят и за патриотичното възпитание на подрастващите, които са членове на ученическата академия „Родолюбие“.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"