Община Русе внася ключови промени в работата на „Управление на общински имоти“

Един от приоритетите на ръководството на Община Русе в момента е въвеждането на съществени промени в Общинско предприятие „Управление на общински имоти“.

През годините има много сигнали на граждани има срещу работата на това предприятие.

Целта е да се въведат ефективни критерии и правила, които да позволят на гражданите с реална нужда да бъдат настанявани в общинските жилища. Практиката през годините показва, че настанените в общински жилища остават с впечатление, че стават тяхна собственост  и трябва да ги унаследяват. Политиката на ръководството е да покаже на всички работоспособни хора, че общинското жилище е временно решение.  По този начин се освобождават места за други нуждаещи се.

В сегашната наредба липсват критерии, които засягат съвместното съжителство. Това позволява на граждани да се регистрират като самотни родители, въпреки че реално в домакинствата има повече членове и съответно по-високи доходи. Очаква се да бъдат въведени критерии за хора, излизащи от социални домове без адресна регистрация, което им пречи да бъдат картотекирани. Предлага се промяна, с която да бъде намален доходът на член от домакинството. Една от лошите тенденции на настанените е извършването на скъпоструващи ремонти. Извършването на реновации за над 20 000 лева дава знак , че наемателите могат да направят постъпки към закупуване или наемане на имот. В никой случай гражданите не трябва да смятат, че след такива ремонти жилището става за тяхна собственост.

Една от направените промени е преместването на картотеката в общинското предприятие. Общинската администрация предлага промяна и в Наредба №16, където да отпадната таксите по картотекиране. След приемането й гражданите ще изпитват облекчение, тъй като ще получават информация и обслужвани на едно и също място, което ще спести време и усилия.

Продължава усилено и работата на комисията по картотекиране и настаняване, която за периода май – юли тази година е изпратила 38 заповеди за прекратяване на наемните правоотношения и в резултат 29 от общинските жилища са освободени. Общината помага на хора с реални нужди. С промяната на наредбата ще търсим  начин да помагаме и на  специалисти, избрали да останат и работят в Русе“, допълва още Златомира Стефанова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов