Изложба разказва за архитектурата на Русе

Фотосите са разположени в центъра на града, по ул. ”Александровска” срещу Съдебната палата

На 19 август, Световният ден на фотографията, за втора поредна година в Русе беше експонирана изложба “Миналото днес” (част II), която се реализира по идея на Държавен архив-Русе и Общинска фондация “Русе-град на свободния дух”. Фотосите са разположени в центъра на града, по ул. ”Александровска” срещу Съдебната палата.

Изложбата „Миналото днес” (част II) е опит да се направи връзка между минало и настояще. Посланието й е съхраняване на културно-историческото наследство, както и знанието за него. В Русе („Малката Виена”), „миналото” е навсякъде, просто трябва да се знае, да се помни, да се предава на идните поколения. Историческите сгради са тези, които не просто формират облика на града, но са и истински „ракли със спомени“ на градската памет и история.

Експонираните 11 снимки в изложбата се съхраняват в Държавен архив – Русе и представят някои от емблематичните сгради на Русе: „Старата поща”, Католическата църква „Св. Павел от Кръста”, Православен храм „Всех Святих”, Пристанищен комплекс – Русе, Хотел „Дунав” (и „Стъклената будка”) и др., с кратка история за всяка една от тях на български и на английски език. Поставен е QR кода на таблата, чрез който по-любознателните могат на прочетат повече за всяка една от сградите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)