Община Русе ще постави видеонаблюдение на Пантеона на възрожденците

Кметът на Община Русе Пенчо Милков остана доволен от строително-ремонтните дейности по сградата и околното пространство на Пантеона на възрожденците. Обектът е почти завършен, намерено е решение на много от дългогодишните проблеми със сградата, създавани най-вече от натрупването на вода и влага. За зелените площи около сградата е изградена напоителна система с разпръскватели, като Община Русе ще съдейства за осигуряването на водата.

Пенчо Милков отново отбеляза, че сред най-важните задачи на Общината и на гражданите е всички ние да пазим построеното, за да му се радваме дълго време и да се запази за поколенията след нас. Затова и той ще държи да се изгради система за видеонаблюдение, която да гарантира както безопасността на посетителите, така и запазването целостта на сградата от вандалски прояви.

Пенчо Милков се разпореди в най-кратки срокове да се изчисли колко би струвало поставянето на специално покритие, което да не позволява рисуването на „графити“ по сградата. Това би било допълнителна мярка срещу риска от вандалски прояви, тъй като 5-те камери, които се предвиждат, ще обхващат целия периметър на Пантеона на възрожденците. Кметът напомни, че всички камери за видеонаблюдение в града се следят от пет места.

Проектът „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, по който е ремонтиран Пантеона на възрожденците, започна през лятото на 2018 г. и е с продължителност 36 месеца.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)