Община Русе е осигурила възможност за настаняване на до 90 души в две сгради

Предвиден е и резервен вариант за още 30 легла в друга сграда

На нарочен брифинг тази сутрин изпълняващият длъжността кмет на Община Русе Енчо Енчев обобщи мерките, предприети от общинската администрация за справяне с увеличения брой заболели от коронавирус в национален мащаб и в Русе.

26 са новозаразените от дом „Възраждане“, като 21 от тях са без проявени симптоми. Те са карантинирани във вилата на Общината в лесопарка Липник. Енчо Енчев увери, че там са взети всички необходими мерки по отношение на дезинфекцията на помещенията и предпазните мерки за потребителите и персонала, като ежедневно се наблюдава състоянието на карантинираните. Предвид извънредната ситуация служителите от Социални дейности са работили изключително всеотдайно за настаняването на възрастните хора - осигуряването на храна, транспорт, дезинфекция.

5-ма души остават за наблюдение в болнични заведения, тъй като имат проявени симптоми, като след изписването им също ще бъдат поставени под карантина. Община Русе изрично е изискала с писмо от държавата и от РЗИ да се тестват всички потребители, за да има ясна картина на ситуацията и да се вземат адекватни мерки. Продължава тестването на обитателите на дома, като в близките дни се очаква да започне изписването на хората без симптоми.

Всички тези действия са съобразно утвърдения план за действие, който предвижда извеждане на далите положителен тест за коронавирус от дом Възраждане, за да се избегне смесването на различни групи хора.

Междувременно се работи активно, за да се подготви 4-тият етаж в дома за стари хора, където да бъдат настанявани при нужда хора без проявени симптоми. Капацитетът там е за 60 души. Първоначално хората с отрицателни тестове ще бъдат настанявани в кризисния център към Каритас, докато се проследи състоянието им. Община Русе е осигурила и резервен вариант за настаняване на още 30 души в хостела в лесопарк Липник в краен случай.

В понеделник и вторник тази седмица и.д.к. кмет Енчо Енчев проведе две срещи в Министерство на здравеопазването с Националния оперативен щаб и националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Имаме уверение от д-р Кунчев, че всички мерки, които вземаме са изключително адекватни, навременни и добре прецизирани“ – уточни Енчо Енчев. „Работи се много активно и се стараем да внесем спокойствие. Важно е хората да са напълно информирани и да са спокойни. Това ни препоръча и националният здравен инспектор и е съгласувано с Министерството на здравеопазването“, допълни още той.

Миналата седмица ръководството на Община Русе проведе среща с директорите на домовете за настаняване на територията на Общината и са изяснени всички въпроси по осигуряване на предпазни мерки, в т.ч. закупуване на облекла, дезинфектанти, пръскачки.

Енчо Енчев изтъкна още, че Общинската администрация работи в единение с Областния оперативен щаб.

Областният управител на област Русе Галин Григоров благодари на Община Русе за бързата реакция с осигуряването на две сгради, които могат да приемат хора от потребителите на социални услуги без симптоми, за да бъдат изолирани.

„Това се случи по-бързо от очакванията ми и още веднъж благодаря.“ – каза Галин Григоров.

Към момента в Русе има диагностицирани общо 188 души, от които 126 са активни. На болнично лечение са 42-ма, но се очаква да постъпят и нови хора със симптоми. Още 8 души са настанени в Русе от Разград Силистра и Търговище.

Към момента свободните легла в болничните заведения в Област Русе са 34. Очаква се да се увеличи броят на настанените, поради което Областният щаб инициира среща с директорите и управителите за анализиране на възможностите за преструктуриране на отделения и разширяване на легловата база.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май