За първи път езерото Сребърна ще бъде почистено от тиня и наноси

Отстраняване на тиня, органичична маса и инвазивни растителни видове от езерото Сребърна ще се приложи за пръв път в защитената територия със специализирана техника за драгиране и косене на тръстика. Това стана ясно днес на пресконференция в гр. Силистра за представяне на проект на РИОСВ-Русе „Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в ПР „Сребърна", по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.". Проектът е  на стойност 8 532 373 лева, от които 85 % (7 252 517 лв.) са средства на Европейския фонд за регионално развитие и 15% (1 279 855 лв.) национално съфинансиране.

Наред с отстраняване на тинята от дъното на езерото се предвижда изграждане на двукилометров нов канал в западната част на резервата, който цели възстановяване на условията за естествена циркулация на водата в езерото при преливане на река Дунав. В проекта се предвижда  изпълнение на консервационни мерки от плановете за действие на къдроглавия пеликан, големия воден бик и малкия корморан, включващи проучване на стари гнездови колонии и поддържащи дейности. Езерото Сребърна ще бъде зарибено с подходящ  местен вид  риба - див шаран. Всички дейности целят подобряване на хидрологичния и биологичен статус  на екосистемите и създаване на максимално благоприятни условия за защитените видове животни и провеждане на качествен мониторинг.  Мерките са в съответствие с Националния план за опазване на най-значимите влажни зони в България 2013-2022 г.,  Актуализирания план за управление на ПР „Сребърна" от 2016 г. и  други  стратегически и нормативни документи.

Като продължение на предходен проект се предвижда надграждане на системата за видеонаблюдение чрез определяне на около 9 нови точки за непрекъснат мониторинг. Ще бъдат закупени високопроходим автомобил и малка лодка с извънбордови двигател. Проектът е с продължителност 48 месеца. Към настоящия момент текат процедури за избор на изпълнители. Първите дейности по зарибяване на терен ще бъдат реаризирани през месец октомври тази година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов