Парламентът разреши общинските съвети да могат да заседават от разстояние

Парламентът разреши общинските съвети да могат да заседават от разстояние. Депутатите определиха и случаите, при които местните парламенти могат да заседават чрез видеоконферентна връзка – при бедствено положение и други извънредни ситуации.

Общинските съвети ще могат да заседават онлайн чрез технически средства за комуникационна връзка за едновременно приемане и предаване на връзка.

За проведеното онлайн заседание се изготвя видеозапис. Когато няма възможност за видеоконференция, заседанията могат да се провеждат по друг начин от разстояние – с неприсъствено гласуване, като се осигурява необходимият кворум.

Народното събрание регламентира, че общинските съветници, включително и председателят на общинския съвет нямат частен интерес при приемането бюджета на общината и при определяне възнагражденията на кметовете, на председателя на общинския съвет и на общинските съветници.

Така започналите производства срещу общински съветници за конфликт на интереси, преди приемането на промените, приключват според новите изменения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов