Ученици от Долна Студена влязоха в ролята на библиотекари за един ден

Близо две седмици продължи инициативата „Библиотекар за един ден“ в Долна Студена. Тя се реализира по идея на НЧ „Пробуда“ в селото и е част от мероприятията за разнообразяване на отдиха на децата по време на лятната ваканция.

"Момичетата и момчетата приеха предизвикателството да влязат в ролята на библиотекар, макар и за един ден. Интересът на децата беше много голям. Освен заряда от положителни емоции, всички останаха силно впечатлени от разнообразието и дейностите във всекидневието на библиотекаря. Участниците не скриха желанието си, че биха работили с удоволствие в народно читалище“, разказва секретарят на читалищното настоятелство Ивелина Анчева.

Инициативата се провежда за първа година, но получи високо одобрение от участниците. Всеки „работен ден“ започваше с обработката на картоните и  запознаване с основните правила при обслужването на читателите. Повечето от децата започнаха да овладяват магията да препоръчват книги на по-възрастните читатели. Силно впечатление предизвика обработката и подреждането по сигнатура на книжния фонд по лавиците. Децата се научиха как се описват и завеждат нови книги в инвентарната книга.

Всички участници бяха удостоени с грамота за първите стъпки в библиотечното дело. Участниците искрено споделиха, че с нетърпение очакват и нови интригуващи преживявания по време на лятната ваканция.

„С всяка буква от българската азбука трябва да се напишат имената на любим герой, книга или филм“, разкри част от предстоящата изненада за следващото събиране Ивелина Анчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов