Отиде си милионерът-филантроп Игнат Канев

Починал е канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев, съобщиха от семейството му. Той е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара, отбелязва агенция "Монитор".

Роден е на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово в многочленно семейство. Напуска България на 14,5 години и се установява в Австрия, за да търси препитание. След 10 години заминава за Канада и започва дейност в строителния бизнес. През 1956 г. регистрира фирмата си Kaneff Property Limited.

Канев е уважаван член на много канадски престижни обществени, търговски и професионални организации, носител на ордена на Канада и на ордена на Онтарио. Щедър дарител в България и Канада. България го награждава с ордена „Стара планина” първа степен, почетен гражданин е на Русе и Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

С дарения от Благотворителната фондация „Канев“ в Русенския университет бе построен „Канев Център“ и бяха открити обновени отделения - педиатрично и по трансфузионна хематология, в Университетската болница, която носи неговото име. В Горно Абланово Канев издигна културен дом.

Съпругата на Канев - Диди Канев, е българка и е от Русе. Имат две дъщери.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)