Русенски спортисти извоюваха 17 медала от Младежкия олимпийски фестивал в Албена

От 1-ви до 3-ти юли 2020 г. в курортен комплекс Албена се проведе XIII Младежки олимпийски фестивал на БОК под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри.

Целта на фестивала е да допринесе за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпийското движение и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти в различни спортове.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности г-н Енчо Енчев присъства по време на всички състезания и подкрепяше младите русенски надежди на спорта.

Спортни легенди приветстваха олимпийските надежди на България в Албена, сред които олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, която приятно изненада с присъствието си участниците в тазгодишния олимпийски младежки летен фестивал в Албена. Златната медалистка от Нагано 1998 г. и председател на федерацията по биатлон бе сред официалните гости, открили събитието тази сутрин. Участниците бяха поздравени още от Любомир Ганев – вицепрезидент на БОК и президент на Българската федерация по волейбол, Белчо Горанов – ген. секретар на БОК, Анатоли Илиев – дългогодишен организатор на фестивала, Денис Тахиров – представител на домакините от КК Албена и Бончо Бонев от Варна – представител на спортните клубове.

В 13-ото издание на фестивала „Олимпийски надежди“ в Албена участват 412 млади таланти, родени между 2002 и 2006 г. Състезанията се проведоха на първокласните и отлично подготвени спортни арени на комплекса, който през миналата година стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.

Това лято състезанията бяха организирани в 7 вида спорт, като за първи път имаше и надпревара по бадминтон. Останалите спортове са лека атлетика, минифутбол, баскетбол 3х3, тенис на маса, плажен волейбол и плуване. Като много силни се очертаха турнирите по тенис на маса и бадминтон.

Младите русенски спортисти записаха поредно отлично представяне и спечелиха множество медали, с които демонстрираха професионалната работа на своите треньори и наставници. В състезанията по лека атлетика имаше заявени общо над 100 участници. Кросовите бягания на 1 и на 3 км се проведоха по алеите на курорта, като русенските състезатели Даниел Ангелов и Валентин Маринов, представители на СЛАК „ДУНАВ“ с треньор г-жа Нивянка Кирилова, завоюваха второ и трето място в състезанието при момчетата, родени 2006 – 2007 г. На зеления терен младите русенски футболисти с треньор Ивайло Кирилов показаха силна игра и заслужено спечелиха сребърните медали в надпреварата. Изключително оспорвано преминаха надпреварите по двойки в бадминтона, където при девойките титлата спечели Мария Бояджиева от СК „Бадминтон Русе“, а сребърният медал отиде при друга представителка на русенския клуб – Калина Балканска. Поредно отлично участие русенските състезатели записаха край мрежата в надпреварата по плажен волейбол, като младите представителки на УСШ Владислава Димитрова и Александра Крумова с наставник Мая Петрова със силна игра се пребориха за бронзовите отличия. Не по-малко напрегнати бяха и състезанията по стрийтбол, проведени в спортната зала на курортния комплекс, където девойките и юношите на БК „Дунав 2016“ с треньор Руслан Русев показаха завидно майсторство под коша и отлични умения с оранжевата топка и взеха съответно златните и бронзовите медали. За поредна година множество отличия и присъствие на почетната стълбичка осигуриха младите плувци на русенските клубове „Ирис“ и „Локомотив“, водени от Павел Тодоров и Деян Дончев. В дисциплините „100 м. бътерфлай“ и „100 м. свободен стил“ русенската представителка и състезателка на клуба по плувни спортове „Локомотив“ Радостина Кичукова се пребори за второ и трето място при наградените. Младите плувци на КПС „Ирис“ взеха общо 2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала в плувните дисциплини, спечелени съответно от Илиян Илиев със злато и сребро на „100 м. свободен стил“ и „100 м. съчетано плуване“, Михаил Данев – златен медал на „100 м. бътерфлай“ и сребърен на „100 м. свободен стил“, Виктор Попов – бронзово отличие в плуването на „100 м. бътерфлай“, Христомир Георгиев – бронз на „100 м. гръб“ и Тони Анастасов – бронзов медал на „100 м. бруст“.

Като обобщение на представянето на русенските спортисти на младежкия олимпийски фестивал може да се каже, че за поредна година то беше много силно и ярко благодарение на професионалата подготовка на треньорите и наставниците и отличните условия, които русенските клубове осигуряват за обучение и тренировки на младите си възпитаници. Русенската група се зареди с множество позитивни емоции и се завърна с общо 17 медала от различните спортове, от които 4 златни, 6 сребърни и 7 бронзови.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен