С над 1000 флаера и два билборда областна управа се включи в отбелязването на Деня за пътна безопасност

Точно 1100 флаера относно рисковете, които крие невниманието и непредпазливостта при шофиране бяха раздадени на водачите на всички моторни превозни средства, влизащи в страната пред ГКПП „Дунав мост“ при Русе за изминалото денонощие. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, като тя се осъществява съвместно между Областна администрация Русе и Регионална дирекция „Гранична полиция“. Инициатива е част от мащабна информационна кампания, целяща свеждане до минимум на пътно-транспортните произшествия и съответно броя на загиналите и пострадалите в катастрофи.

Също така на вход и изход от Русе в посока София са монтирани два билборда, напомнящи на шофьорите за опасността от използването на мобилни телефони, докато управляват автомобилите си, както и за рисковете и последствията при шофиране с несъобразена скорост.

Паралелно на територията на областта както в някои от общините, така и в част от училищата и детските градини, ще се проведат различни мероприятия, онлайн презентации и дискусии, интерактивни и състезателни игри, а също и прожектирането на късометражни филми и организирането на дистанционни конкурси за рисунки. Фокусът на общините от региона е поставен предимно върху разпространението на различни информационни материали. През тази година всички ангажирани институции са съсредоточили усилията си най-вече в 4 ключови сфери, свързани с безопасността на движението по пътищата, а именно опасностите от използване на мобилни телефони при шофиране, несъобразената скорост, важността от поставяне на обезопасителен колан, както и безопасността в градски условия.

Всички споменати инициативи са посветени на Националния ден за безопасност на движението по пътищата, който се отбелязва за втори път в България. Припомняме, че през 2019-та година с решение на Министерски съвет датата 29-ти юни бе определена за единната дата за страната ни. Целта е с началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през месеците юли и август вниманието на обществото да се насочи към безопасността на движението по пътищата.

Средно статистически именно през месеците юли и август настъпват най-много инциденти със загинали и ранени на пътя – над 1400 пътно-транспортни произшествия годишно. Предпоставка за това е и увеличеният чуждестранен трафик в страната ни през този период. Затова бе определен национален ден, в който да се планират и реализират редица инициативи за по-безопасно и толерантно движение, непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов