Заседание на експертния Обществен съвет за подготовка на МФ „Мартенски музикални дни“ 2021

На 29 юни се проведе заседание на експертния Обществен съвет за подготовка на предстоящото издание на МФ „Мартенски музикални дни“ през 2021 година. Съставът на Обществения съвет е установен със заповед на кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Въпреки натоварения си график, именитият цигулар и артистичен консултант на фестивала Светлин Русев се върна в родния си град, за да участва в обсъждането на подробностите около организацията на музикалното събитие. От София специално за случая пристигна и маестро Емил Табаков, който бе избран единодушно за председател на съвета. Сред членовете на специализирания съвет са включени още артистичният директор на фестивала Ива Чавдарова, директорът на Държавна опера – Русе – Иван Кюркчиев, Мария Дуканова – директор на НУИ „Проф. В. Стоянов“, музикалният продуцент Михаил Дичев и Калчо Петков – директор на РТВЦ – Русе. Поради неотложни ангажименти цигуларят Минчо Минчев не успя да вземе участие в заседанието, както и Венцислав Илиев, който също беше възпрепятстван, поради отсъствие от града.

Членовете на Обществения съвет бяха посрещнати от зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ Енчо Енчев, който ги приветства в кабинета си, като им пожела ползотворна и сплотена работа в името на общата мисия, в която се е превърнал фестивалът, обединяващ синергията на музиканти, композитори, представители на културни институти, широк кръг от професионалисти и експерти в сферата на културата и изкуствата, медии, партньори, спонсори и публика.

Над два часа съветът разисква теми, свързани с организацията и протичането на фестивала през 2021 година. Подробно бяха обсъдени план-програмата в музикалния афиш, концертните дати и произведения, участниците, музикалните премиери, композиторите и годишнините, около които ще бъде фокусирано следващото издание.

Бяха обсъдени и предложения за допълнения и промени в първоначално обявената програма, с цел предлагане на още по-атрактивно и вълнуващо изживяване за публиката, на която фестивалът остана длъжник тази година, поради непредвидените обстоятелства и затруднената епидемична обстановка в страната и чужбина, откъдето пристига значителна част от участниците. На срещата бяха засегнати и теми, свързани с възможностите за по-широко промотиране на фестивала, както и с дигитализиране и популяризиране на богатото наследство от архивни материали, пазещи жива безценната история на музикалната емблема на Русе.

В края на заседанието, членовете на експертния съвет споделиха категоричното си убеждение, че планираното издание на фестивала през 2021 година ще оправдае очакванията на музикалната критика и на публиката, тъй като е спазено безкомпромисното качество и висок стандарт на музикалния продукт с марка „Мартенски музикални дни“.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)