Боил Банов инспектира сградите на операта, драматичния и кукления театър в Русе

Министърът на културата Боил Банов направи инспекция на сградите на Драматичен театър „Сава Огнянов“, Държавната опера и Кукления театър в Русе. Посещението му днес в крайдунавския град е по повод поройните дъждове миналата сряда.

 

Министър Банов разговаря с директорите на културните институти, които го запознаха на място с нанесените от природната стихия щети в Кукления театър и зала „Опера“, както и с предприетите от тях спешни мерки за ограничаване на пораженията и изготвените количествено-стойностни сметки за предстоящите ремонтни дейности. Припомняме, че на 17 юни първо от кукления театър съобщиха за това, че покривът на сградата е протекъл, а след това във вторник, 23 юни, сигнал за наводнена сцена до министър Банов подаде и директорът на Държавна опера – Русе, Иван Кюркчиев. Министър Банов се отзова незабавно на сигналите, а по време на обиколката днес увери отново ръководителите на пострадалите институти, че Министерството на културата ще окаже пълно съдействие за бързото им възстановяване. Той припомни, че във връзка с пандемията от Ковид-19 държавата пое пълна гаранция за осигуряване на средствата на държавните културни институти за времето на извънредното положение и до 6 месеца след него. Увери, че Министерството на културата насърчава усилията за предпазване не само на зрителите, но и на артистите, както и на целия персонал в културните институти.

 

Директорите на Държавната опера - Иван Кюркчиев, както и на Кукления театър - Теменуга Хараланова, изказаха благодарност на министър Банов за бързата реакция и подкрепата, която ще получат, за да продължат нормално дейността си.

 

Първата жива изява на артистите на Операта пред публика след началото на пандемията ще е тази вечер от 20.00 ч. в едноименната зала „Опера“. При спазване на всички необходими противоепидемични и санитарни мерки зрителите ще могат да се насладят на спектакъла „Прилепът“.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов