Туристически марщрути и QR кодове разказват историята на Русе

Сдружение “Градоред” ще презентира първият туристически маршрут под формата на игрово събитие (трежър хънт) на 20 юни (събота) от 16.00 до 18.00 ч., на площад “Свобода”.  Всеки желаещ, който иска да научи малко повече за историята на знакови русенски сгради, както и тази на видни русенски личности, може да се включи в събитието. За най-любознателните ще има и награди. Тези маршрути ще са повод за семействата да опознаят заедно родния град и ще дадат инструмент на учители от града да интегрират запознаването с местното наследство в разнообразни уроци. Предстои изготвянето на още маршрути през месец юни, като инициативата е надграждане на проект Градоред. Русе - град със значение”. Той е инициатива на сдружение “Градоред” и клуб “Мечтание”, реализирани по програма “Знание и растеж”, осъществена от Фондация “Русе - град на свободния дух”, с подкрепата на Фондация “Еконт”.  Той има за цел да популяризира местното архитектурно наследство чрез съвременни методи, така че историята на емблематични сгради да стане по-достъпна за русенци и туристите, които посещават града.

Русе е град с 270 единични и ансамблови архитектурни паметници на културата с местно или национално значение. Именно тази наситеност на архитектурни шедьоври прави културното наследство “невидимо” за местните и трудно възприемано от посетителите на града.

В периода април 2019 - май 2020 г. бяха поставени табели с уникални QR кодове на 30 подбрани русенски сгради. Всеки код отвежда към кратка информация за сградата - годината на нейното построяване, нейният създател, първите й собственици и предназначението на сградата през годините. Самите статии са достъпни на 5 езика - български, английски, немски, руски и румънски, което отговаря на профила на основните туристически потоци в града. Част от преводите са направени от ученици от АГ “Гео Милев”.

Реализацията на проекта позволява достъп до информация чрез лично мобилно устройство и сканиране на код, което е основа за популяризиране на културното наследство. Обектите, включени в проекта, са специално подбрани, за да представят разнообразния живот в Русе в края на XIX  и началото на XX век. Сред тях са сградите на хотел “Бристол” и хотел “Лондон”, търговски сгради на Саркис Куюмджиян и на Поликар и Канети, банка “Гирдап” и банката на братя Бурови, сградите на Мъжката гимназия (дн. СУ “Христо Ботев”) и Столарското училище (дн. ПГДВА “Йосиф Вондрак”) и др.

“Градоред” е организация с нестопанска цел, основана от русенци, завърнали се в родния град, които искат да работят за това Русе да стане по-щастлив и социално-раздвижен град. Наред с “Вечери за наивници”, проектът  “Градоред. Русе - град със значение”  е първият голям проект, който реализира.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов