Направете виртуална разходка из старинния Никополис ад Нестум

Направи се 3D-сканиране и дигитализиране на разкритата част на античния римски град

В изпълнение на спечелен проект, в община Гърмен се изработиха и поставиха 8 информационни табели и 40 указателни туристически табели. В полза на всички гости и туристи на община Гърмен се направи 3D-сканиране и дигитализиране на разкритата част на античния римски град Никополис ад Нестум и на парк „Градище". Виртуална разходка може да направи всеки чрез линковете, публикувани на уеб сайта на община Гърмен и по-долу тук :
https://tourmkr.com/F1A6O6JAyD ; https://tourmkr.com/F1pauBJbfQ

Никополис ад Нестум е един от трите града, основани на Балканския полуостров от римския император Траян в чест на победата му над даките през 106 г. от н.е., наречен е „Град на победата при Места” и е запомнен като Градът на Места (на латински Nikopolis ad Nestum).
Обявен е за археологически и архитектурно-строителен паметник от античността и средновековието през 1965 г. Могат да се видят останки от крепостни стени, култови сгради и други съоръжения. Никополис ад Нестум е един от малкото относително запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. При археологически разкопки, проведени в периода 1980–1984 г., са проучени изцяло южната крепостна стена с портата, голяма част от източната и западната стени. Зидовете са с дебелина 2,40–2,60 м и височина до 4–5 м. Разкрити са 4 кръгли кули на южната стена, 2 почти квадратни кули пред широко отворената полукръгла екседра на портата, V-образна кула със скъсени рамена на западната стена и 1 правоъгълна кула на източната крепостна стена. В околността са разкрити пещи, части от водопровод, ями и др.

Крепостта може да се посещава целогодишно.За улеснение на туристите има и Посетителски център.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов