Районна прокуратура – Русе води разследване за извършено тежко престъпление в с. Ценово

Окръжна прокуратура – Русе и ОД на МВР – Русе уведомяват следното:

На 21.05.2020г. в 10, 40 часа в РУ – Бяла при ОД на МВР – Русе е получено съобщение за извършени престъпления в село Ценово, обл. Русе, при които е пострадала възрастна жена.

Незабавно на мястото на престъплението е изпратен полицейски екип. Установено е, че на 20.05.2020г., около 23 часа, след противозаконно проникване в къща в село Ценово е извършено изнасилване и грабеж на пари на стойност 60 лева. Пострадала от тези престъпления е Т. А. Х. – на 75 години от същото село. Спрямо нея е упражнено заплашване. Не са й причинени телесни повреди. Съобщава се за един извършител от мъжки пол. Сформиран е екип от разследващи и експерти. На мястото на престъплението са пристигнали административните ръководители на Окръжна прокуратура – Русе, Районна прокуратура – Русе, Директорът на ОД на МВР – Русе, Началникът на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и Началникът на РУ – Бяла. Проведена е специализирана полицейска операция съвместно с жандармерията. Полицейски екипи са поставени на входовете и изходите на населеното място. Проверени са всички лица, които преминават през тях. Образувано е досъдебно производство. На мястото на престъплението е извършен оглед и са иззети вещи, които имат отношение към разследваните деяния. Проведен е незабавно разпит на пострадалото лице и е извършена съдебномедицинска експертиза от вещо лице в УМБАЛ „Канев“ – Русе. Извършено е и претърсване и изземване на вещи в условията на неотложност. Разследването по делото продължава. Назначени са дактилоскопни и ДНК-експертизи. Продължава и работата на полицейските служители в района на местопроизшествието.

За извършените престъпления са предвидени следните наказания:

За изнасилването по чл. 152, ал. 1 от НК – лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години.

За грабежа по чл. 198, ал. 1 от НК – лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години.

За противозаконното влизане в жилището нощем – по чл. 172, ал. 2 от НК – лишаване от свобода за срок от 1 до 5 години.

 Досъдебното производство е взето на специален надзор от Окръжна прокуратура- Русе и от Апелативна прокуратура – Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов