Отбелязваме 117-та годишнина от гибелта на Гоце Делчев

В знак на признателност и по повод 117-та годишнина от гибелта на революционера и войводата Гоце Делчев областният управител Галин Григоров поднесе цветя пред паметника на националния герой в Русе.

„Нека бъдем повече патриоти и да си спомним все по-актуално звучащите днес думи на Гоце Делчев: „Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи!“

Сякаш в моменти на изпитания и трудности човек осъзнава този идеал някак по-ясно и разбира смисъла на родолюбието, но уви малцина са тези от нас, които са готови да го приемат безусловно и да поставят националния интерес на първо място!

Поклон пред паметта на един от най-видните предводители и идеолози на борбата за свобода и национална независимост!“, заяви Галин Григоров.

В началото на месец май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, неговата чета попада в обкръжение в село Баница. Потерята, която блокира селото на 3-ти срещу 4-ти май е командвана от неговия съвипускник от Военната академия майор Хюсеин Тефиков. Тогава Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги по численост войска пада убит. И до днес гибелта му се възприема като една от най-тежките загуби за ВМОРО. 

В паметта на хората Георги (Гоце) Делчев завинаги ще бъде запомнен като предводител и идеолог на борбата за свобода и национална независимост. Той успява да изгради широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони, а с помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония и така полага големи усилия и за снабдяването на организацията с оръжие и пари.

Най-кратката характеристика, с която повечето историци го описват, е водач на поробените българи извън пределите на днешна България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов