Доц. Сотир Марчев: Доказано е, че любителският спорт повишава имунитета

"Коронавирусът не мори толкова пушачите, колкото хората с наднормено тегло“, смята той

За имунитета има едно нещо, което е 100% сигурно и доказано, че помага - любителският спорт. Това заяви  доц. д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР пред БНТ.

"Този спорт се познава по две неща - първото е, че там човек не вдига тежести повече от неговото нормално тегло. Вторият критерий е да спортувате, докато се чувствате добре, тоест без болка, задушаване, стягане. Спортното натоварване може да прецените като извадите от 200 вашата възраст. Това е допустимата граница на пулса“, обясни доц. д-р Марчев.

"Препоръчване любителския спорт на всички, сега е моментът - паркове, градини... Доказано е, че повишава имунитета“, посочи той.

"Коронавирусът не мори толкова пушачите, колкото хората с наднормено тегло“, допълни доц. д-р Марчев. "Много важно е в момента да си пазите и психиката - болните с коронавирус все пак са нормални човешки същества като нас", посочи той.

"Има разумно хранене, което помага и за мозъка, и за сърцето, и за имунитета. На първо място - плодове и зеленчуци. После - пълнозърнест хляб, варива, както и българското кисело мляко. Това са верните неща", каза в заключение специалистът.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)