Мартин Митев изненада близките си с домашно приготвен козунак за Великден

За необичайното си занимание той сподели в личния си профил в социалната мрежа фейсбук

С домашно приготвени козунаци изненада близките си за този Великден председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев. За необичайното си занимание той сподели в личния си профил в социалната мрежа фейсбук и качи като доказателство снимки от кулинарния процес.

"От тренировки в кухнята преди Великден съм станал вече толкова добър в приготвянето на домашен козунак, че приятели се шегуват с мен дали приемам поръчки. Е, за поръчки не говорим, но тази година у нас ще сме на домашно приготвени козунаци, и то лично от мен. Като за първи опит съм доволен от резултата“, споделя с усмивка Мартин Митев и уточнява, че колкото и да не им се вярва на някои – може да готви, и то добре. „Когато казах, че за този Великден аз ще меся козунака - не ми  повярваха. Извънредното положение обаче води до извънредни и нетипични решения, при мен една от проявите му беше в тази посока. Така се захванах с месенето на козунак и смея да твърдя - стана вкусен“, разказва за кулинарното си приключение Мартин Митев. Споделя, че рецептата е от негова баба, по която навремето козунак е правила и неговата майка. „Първият ми опит не беше от най-сполучливите, но с тренировки нещата се получиха. Да не излезе, че говоря като някой супер професионалист в кухнята, но важно за добрия козунак е месенето и втасването на тестото. Ползвал съм домашни яйца и мляко, които ми донесоха приятели от село край Плевен. Спазил съм всички инструкции. Само не ме питайте кой яде всичките тези козунаци, които приготвих при тренировките. Както се казва - не остават. Светъл и благословен Великден на всички!“, пожелава Мартин Митев.

Ето и рецептата за домашен козунак от тефтера на председателя на Общинския съвет в Плевен:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

• 1 кг брашно

• 6 бр. яйца

• 200 г масло или 1:1 масло и олио

• 200 г захар

• 1 кубче мая

• 250 мл прясно мляко

• настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция

• 1 с.л. ром

• 1/3 ч.ч. стафиди

• щипка сол

• 1 бр. белтък

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Брашното се пресява задължително. Отделно разбиваме яйцата със захарта, към тях прибавяме лимоновата кора и рома. Млякото се затопля съвсем леко и в него слагаме маята, щипката сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното.

2. В дълбокия съд оформяме кладенче от пресятото брашно. Прибавяме яйчената смес и млякото с маята. Започваме да месим тестото (трябва да стане меко и да не лепне по пръстите).

3. Следва втората част в месенето - вкарване на маслото в тестото. За целта разтопяваме предварително маслото, като внимаваме то да не започне да се пържи. Разстиламе след това тестото с ръце на работната маса и го намазваме с разтопено масло. Захлупва се като плик. После пак разстиламе, пак намазваме с масло и пак захлупваме. Повтаряме това докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, наръсваме с малко брашно. Целта на това месене е да се получат много пластове в тестото, така че да имаме после класически козунак - на конци.

4. Измесеното тесто слагаме в по-голяма съд и го оставяме за час на топло, за да втаса. След втасването оформяме и козунака. Там вече всичко зависи от въображението - може на плитка, на руло (въпрос на вкус). Ако ще го правим като руло с мармалад, е добре върху мармалада да наръсим смлени орехи, за да не се разтече после във формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея поставяме оформения козунак. Оставяме го да втаса пак за час. Следва намазване отгоре само с разбит белтък (така не загаря) и украсяване според предпочитанията си със захар.

5. Печем в добре загрята фурна на около 180 градуса за около час. Ако видим, че отгоре започва да загаря - слагаме алуминиево фолио.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов