Бойко Борисов: Много съм доволен от напредъка на строителството на автомагистрала "Струма“

"Стотици хора работят, стотици семейства имат заплати", заяви премиерът

„Много съм доволен от напредъка на строителството на автомагистрала „Струма“. Стотици хора работят, стотици семейства имат заплати, миналата седмица платихме, така че за светлите празници хората да имат средства. Дайте им премии, виждате как работят като пчелички“.
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии по време на инспекцията на строителните дейности на автомагистрала „Струма“. Премиерът Борисов бе категоричен, че напредъкът на изграждането на важната пътна артерия е съществен като на места вече се монтират мантинели, поставят се укрепителни мрежи и се завършват канавки. Към момента са изпълнени около 600 метра от северния и южния портал на тунел „Железница“. Миналата година предсрочно беше пусната за движение отсечката от автомагистралата от Благоевград до подхода към тунела. В момента се довършват останалите близо 6 км след „Железница“ в посока Гърция.
„Първо е поляна, а след това - магистрала и вижте с каква модерна техника се работи“, посочи министър-председателят Борисов. Той изтъкна, че екипите използват всеки един момент от времето, когато е благоприятно, и не спират да строят, въпреки извънредното положение заради COVID-19. „Огромни съоръжения се правят“, подчерта премиерът Борисов и допълни, че при строителството са спазени всички процедури по отношение на опазване на природата, за да не се навреди на околната среда в района.
На инспекцията на трасето присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той информира премиера, че всяка сутрин на работниците се извършва инструктаж както за безопасността на труда, така и по отношение на предпазните мерки срещу коронавируса. „Така е, да похвалим работниците, организацията – виждате всички са с маски, каски, ръкавици. Шофьорите са карантинирани в кабините, ще стане добре“, подчерта министър-председателят Борисов.
Пред медиите премиерът Борисов заяви, че основната задача на правителството в момента е да бъде опазен животът и здравето на българите. „Трябва да се спазва заповедта на министър Ананиев на базата на подаденото от Щаба и от най-добрите доказани експерти, защото нищо по-добро в света някоя държава не е приложила от България – точно обратното“, посочи министър-председателят. Той изрази увереност, че до няколко месеца медицината ще разполага с ваксини и лекарства срещу коронавируса. Премиерът добави, че правителството не спира да работи активно за справяне със социалните и икономическите последици от COVID-19. „Всички бизнеси, производства, които могат да работят, работят, а тези, които не могат, впоследствие ще ги компенсираме, ще им помагаме. Държавата работи“, акцентира премиерът Борисов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)