Уебинарът на ОИЦ-Русе за новостите в регионалното планиране предизвика интерес

Новостите в регионалното планиране и основополагащите документи, на които то стъпва, представи онлайн вчера управителят на Областния информационен център – Русе Камелия Махакян. Според статистиката на фейсбук 63 са били ангажирани с презентацията, 326 са преглежданията, а информацията за нея е достигнала до над 671 души. 

Темата,  с която аудиторията бе запозната, е изключително важна с оглед на подготовката на следващия програмен период 2021 – 2027 и разработването на новите оперативни програми.  Един от базисните стратегически документи е Националната програма за развитие България 2030, която определя визията и общите цели на политиките за развитие. „Тя има 3 стратегически цели: ускорено икономическо развитие,  демографски подем, намаляване на неравенствата, изпълнението й групира правителствените намерения в 5 области (оси)на развитие. Освен това са изведени 13 национални приоритета“, обясни Камелия Махакян.

Съществен акцент от актуализираната през 2019 г. Национална концепция за пространствено развитие 2013 – 2025 е през следващия програмен период България да се развива по модела на умерения полицентризъм. Лекторът обясни какво се разбира под този термин, като подчерта, че  извън столицата Русе заедно с Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Плевен е основен център за развитие от 2-ро йерархично ниво.  Като разгледа пространственото деление, управителят на ОИЦ обърна внимание, че през следващия период 2021 – 2027 г. интегрирането на териториалните инвестиции ще бъде важно за стимулиране на растеж. Тя цитира и конкретни обекти, към които средствата ще бъдат насочени от гледна точка на различните урбанистични оси.

Камелия Махакян запозна аудиторята с измененията и допълненията  в Закона за регионално развитие, с актуализираните методически указания за разработване на стратегически документи по този закон.

Важен акцент в презентацията й беше Проектът  на „Интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от ниво 2 за периода 2021-2027 г.“ Специално място бе отделено на  Интегрираната териториална стратегия за развитие на Северен централен район, която очертава предизвикателствата пред региона и приоритетите в развитието му. В момента върви обществено обсъждане на този документ до 20 април 2020 г.  Желаещите могат да дадат своите мнения и предложения  на портала за обществени  консултации към Министерски съвет, където е публикуван и проектът на стратегията - http://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=5045&fbclid=IwAR0nj6OAi0vrviVvQz43QgoRNWXiAjJu1saXRNshGyY9ZSYc49B9ESH2t-M.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)