Бойко Борисов: Без маски или шал да не се излиза

Премиерът призова отново хората да си останат вкъщи на Великден

Без маски навън да не се излиза, който няма маска, да сложи шал. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет тази сутрин, предаде БНТ.

Борисов уточни, че има нещо, което го притеснява и това е - за радост ниската заболеваемост, ниската смъртност в сравнение с другите страни, че адски успокоява хората.

"Усещането ми е, че си мислим, че това ще свърши, усещанието ни е, че едва ли не е шега. Цял свят знае и гледа, че трябва да се спази единственото засега към този момент успешно правилно действие - дистанцията. Мерките за излизане са все по-строги и задължителното носене на маски. Разпоредих на министъра на здравеопазването трябва да задължим, който излиза на обществено място, без маска да не се движи, ако няма маска, може да си сложи шал", каза премиерът. Очаква се мярката да важи още от утре - Цветница.

Премиерът обясни, че отделно са поръчани и 1 млн. маски, плюс ЕК, плюс фабриките, които произвеждат непрекъснато, а и всеки може и да си ушие и ако иска.

"Насмогнем ли на маски, финансовият министър има готовност да платим за тези, които нямат възможност и мисля, че и от дарителите вече много даряват маски. Най-трудното ни предстои. Под 1% се движим в момента. В тъгата си мога да кажа, че добрата новина е, че тези починали хора са все с тежки заболявания. Но ние имаме много такива хора в страната, рисковата група е много голяма и ако я изпуснем, да влязат всички в болницата, тогава ще понесем катастрофална щета", отбеляза Борисов.

Той каза още, че след няколко дни ще представят как ще се възобнови и ще се изгради производство на тестове, като допълни, че те няма да станат за 10-20 дена, но за 2-3 месеца. "Навремето България е имала подобни възможности, вярно във военната област, във Варшавския договор, затова ние както започнахме да си произвеждаме маски, облекла, очила, така ще започнем да си произвеждаме тестове. Към момента имаме резерв от 10 000-15 000 PCR-ара, така че има с какво да се работи".

Той допълни, че вчера са платили 30 000 PCR-ра на Южна Корея и 600 000 PCR-ра на ЕК. "Кръстосвайки методите и на пуловете и на индивидуалните тестове, мисля че с такива количества ще понесем първата вълна за масови тестове, но и в Германия и Австрия казват, че не е дошъл моментът от резултатите, които получават. До този момент всичко което сме направили, го правят и в другите държави", категоричен беше премиерът.

Премиерът призова отново хората да си останат вкъщи на Великден. "Ние можем да изкажем радостта си от възкресението на Христос и от вкъщи и съм убеден, че Господ ще ни чуе и ще ни разбере, че сме действали умно", допълни Борисов. Той уточни, че в другите страни са затваряли църкви, но в България разчитат на дисциплината, самосъзнанието и вярата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)