48 са вече излекуваните пациенти от COVID-19 у нас

Животът

09-04-2020, 09:31

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Не може да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, категорични от Щаба

18 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. С новите положителни проби общият брой на доказаните случаи на коронавирусна инфекция в България става 611. От тях излекувани и изписани след болнично лечение са вече 48 души. 

Средната възраст на излекуваните е 47 г. 31 от тях са мъже, а 17 - жени.

233 от пациентите, диагностицирани с COVID-19, са под лекарско наблюдение в болнични условия. 27 от тях са настанени в интензивни структури.

Една от новите положителни проби, установени при лица-медицински служители, е на 62-годишна лекарка, която е интернист в хирургията на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В момента тя е на домашно лечение.С нея общият брой на лицата-медицински служители, които са дали положителни проби за коронавирусна инфекция, става 33. От тях 13 са мъже, а жените са 20.

Починалите от COVID-19 пациенти към момента са 24. Те представляват 3,9 % от общия брой на потвърдените случаи.

От изследвани 1016 полицаи, само 7 служители на МВР са имали среща с вируса, само двама от тях са с антитела, обявиха държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и шефът на Кризисния щаб ген. Мутафчийски. Същите резултати е показало и изследване на голяма група военни. Над 1100 военни без симптоми са изследвани - резултатът е по-малко от 0,7% са имали среща с вируса. „Засега се оказва съвсем правилна стратегията на правителството и на здравните власти, че такова масово скринингово изследване ще бъде скъпо и абсолютно безсмислено като данни", заяви ген. Мутафчийски. Активна циркулация на вируса не е налице. Не може да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, рано е за намаляване на мерките", обобщи и проф. Кунчев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)