Къщата музей на Алеко Константинов в Свищов е отворена за виртуални посещения

Мисия

29-03-2020, 16:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домът на писателя става мемориален музей през 1979 г.

Къщата музей на Алеко Константинов в Свищов е отворена за виртуални посещения е отворена.
Домът на писателя става мемориален музей през 1979 г. В северната половина на втория етаж е направена впечатляваща възстановка на подредбата в богата търговска къща от втората половина на ХІХ в., каквато безспорно е тази на бащата на Алеко - Иваница х. Константинов. Оригиналната виенска мебел и предмети на бита и разкоша от онова време неусетно пренасят посетителя на музея в атмосферата на предосвобожденската епоха.
В останалата част на етажа чрез снимки, книги, писма и лични вещи са показани човешките, творчески и обществени стремления на писателя.
Може да разгледате тук https://roundme.com/tour/22911/view/55737/
Музеят на Щастливеца влезе и в списъка на Министерството на културата с повече от 50 онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма. Когато културните мероприятия са отменени, много от музеите, театрите, оперите, филхармониите и библиотеките предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби и присъствие на представления, както и възможност за виртуални разходки в музеи, галерии и археологически забележителности.
От събраните ресурси могат да се възползват и българите, които сe намират навсякъде по света. Родителите могат да намерят интересни постановки за своите деца или да посетят заедно с тях пред екрана културни обекти. Министерството на труда и социалната политика също призова близките на възрастни хора, както и персонала в социалните услуги и специализираните институции, да им помогне да се запознаят с онлайн културното съдържание при техническа възможност.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"