Прокуратурата погна фейсбук администратор за разпространение на неверни сведения за тревога

Крими

18-03-2020, 11:58

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Информацията е публикувана на нелегитимна страница от името на МОБАЛ

Районна прокуратура – Велико Търново наблюдава досъдебно производство срещу лице, което на 13-ти март, в гр. Велико Търново, във фейсбук страница под име „МОБАЛ Д-р Ст. Черкезов“, предало неверни съобщения за тревога. Престъплението се преследва по чл. 326, ал 1 от НК. Разследването е по повод на публикувано съобщение в червено каре за извънредно положение във връзка с COVID-19 преди такова да бъде официално обявено. Изявлението е разтревожило десетки граждани, които са изпаднали в паника. Още същият ден от Великотърновската болница са публикували уточнение на официалната си фейсбук страница. То гласи:

„Във връзка с разпространена публикация от името на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" в социалната мрежа, която шокира потребителите и предизвика множество коментари, правим следното уточнение. Въпросната страница със заглавие "МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" АД" е нелегитимна и никой от екипа на лечебното заведение не отговаря за администрирането й и публикуваното съдържание. Официална информация от болницата може да откриете тук и на сайта mobaltarnovo.com. Призоваме да не се злоупотребява с името на която и да е институция и социалните мрежи, да не се използват за тиражиране на фалшиви новини, всяване на паника сред обществото и създаване на сензации!”

Законът предвижда, че лицата, които предават по радио, телефон или друг начин неверни провиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, могат да понесат наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба до 2 000 лева, съобщават от великотърновската прокуратура.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов