Няма опасност от водна криза на територията на областта

Животът

27-02-2020, 20:43

Снимка:

Областна администрация

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мирослав Петров: На този етап Плевен не е застрашен от водна криза

Кюстендил е на ръба на водна криза

Няма опасност от водна криза на територията на областта. Всички използвани водоизточници в региона са в добро състояния. Това стана ясно от провелото се днес редовно заседание на  Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Русе, което беше водено лично от областния управител Галин Григоров.

Общият наличен воден ресурс възлиза на малко над 9500 л/сек., като използваният през изминалата 2019-та година е 584 л/сек. Изводите от количествения анализ и ежемесечните измервания показват, че използваният воден дебит варира между 32% и 62% от разрешеното количество, като за изминалата година числото е 41%.

По време на заседанието бяха обсъдени и допълнителни въпроси, свързани с водовземането, санитарно-охранителните зони, качеството на питейната вода, наличие на основен и резервен водоизотчник, мерки за намаляване употребата на нитрати и препарати за растителна защита в земеделието, опазване от изсичане на горските масиви във вододайните зони, както и управлението на отпадъчните води. Разискването на тези въпроси беше и в изпълнение на изпратено писмо от министъра на околната среда и водите Емил Димитров до министъра на регионалното развитие и благоустройството, а също и до всички областни управители.

Приети бяха и проекта на бюджет на Асоциацията за настоящата 2020-та година, както и отчетите за дейността и изпълнението на бюджета й за изминалата 2019-та година. През тази година ВиК асоциацията ще разполага с 5000 лева повече, което се дължи на увеличена вноска от страна на държавата.

Сред присъстващите бяха още заместник областният управител Валентин Колев, главният секретар на ВиК асоциацията Пламен Спасов, представители на общините от региона, както и управителят на „ВиК“ ООД – Русе Сава Савов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов