22 старинни фотографии представят живота на русенци от края на XIX век

„Радостен съм, че жителите и гостите на Русе и региона имат възможността да се докоснат до неповторимия дух на градския живот в Малката Виена от края на XIX век! Вярвам, че ще продължите да допринасяте за културния просперитет и съответно европейското развитие на област Русе! Считам, че именно ние – русенци, трябва да продължим да бъдем сред носителите на европейската култура и ценности, които да предаваме и на следващите поколения!“, това се казва във връчения поздравителен адрес на русенеца Румен Кузов от името на заместник областния управител Валентин Колев по повод предстоящото откриване на изложба, посветена на арменския отпечатък върху русенската фотографска школа.

Експозицията, която е под надслов „Арменските „Светлописци“ от русенската фотографска школа“ разкрива факти за градския живот на Русе от края на XIX век посредством представяне на творчеството на първите в България фотоателиета, част от които са на представители на арменската общност.

Изложбата, която ще бъде официално открита тази вечер от 18.00 ч. в Русенската художествена галерия, включва 22 старинни фотографии и 3 табла със съвременни снимки на арменски автори, като целта е по този начин да се покаже приемствеността между поколенията. Посетителите ще могат да разгледат снимки, направени от Вартанян, Габриелян, Капамаджиян, Месроб, както и от нашите съвременници Киркор Нишанян – Графа, Асадур Тюфекчиян и Хачик Лебикян.

По време на откриването довечера е предвидено русенският зъболекар д-р Бохос Гаржарян да представи интересни и малко известни факти относно приноса на арменската общност за културното развитие на Русе.

Всеки, желаещ ще може да види изложбата до 5-ти март, като идеята е на по-късен етап тя да бъде представена в Пловдив, София и Букурещ, а мечтата на автора Румен Кузов е тя да достигне и до Армения.

Припомняме, че именно Русе е един от първите български градове, в които се разкриват фотоателиета, а благоприятното географско положение, търговските връзки по река Дунав с Австрия и Унгария, както и близостта с Букурещ са само част от факторите, които благоприятстват развитието на фотографското изкуство в града. Първоначално в Русе пребивават пътуващите чуждестранни фотографи, като в края на XIX век тук работят повече от 10 фотографа, а конкуренцията между тях и добрата им професионална подготовка е предпоставка за създаването на т.нар. Русенска фотографска школа. Освен студийни снимки те заснемат градски архитектурни забележителности, улици, площади, а също и събития, случили се в града.

Настоящата инициатива се провежда под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в Република България Н.Пр. Армен Саргсян.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов