Благоевград ще засияе в мартенска украса в инициативата "Украси своя град“

Всяка детска градина и социално звено ще има свое украсено мартенско дърво

Благоевград ще бъде украсен в мартенска премяна, изработена от децата на Благоевград.

Тази година община Благоевград ще зарадва жителите и гостите на града с голяма мартеничка ,,Пижо и Пенда“, поставена на площад ,,Г.Измирлиев“ №1.
До инсталацията ще бъдат монтирани и кокичета, които вървят ръка за ръка с българския  символ мартеницата. Баба Марта е символ на новото начало, на отиващите си мразовити дни, приближаващата пролет и на възобновената енергия. Присъствието на традиционните за българския фолклор фигури е поздрав към благоевградчани за Първи март.

Украсата пред Община Благоевград е поверена на благоевградски фирми, които изработиха и аранжираха фигурите на Пижо и Пенда и поставиха ръчно изработените мартенички и табелки.

,,Община Благоевград подкрепя малкия бизнес в Благоевград, тъй като фирмите са изправени пред различни трудности, свързани с набавянето на необходимите ресурси - човешки, финансови и материални. Вярвам,че Благоевград има капацитет да осъществи различни събития. Работим в посока местните фирми и благоевградчани да имат работа‘‘, каза инж.Томов.

С енергия и ентусиазъм децата от всички 13 детски градини на територията на община Благоевград се включиха в изработването на празничната украса. Изработените мартенички ще бъдат закачени на дърво пред общината, като под всяка една ще бъде поставена табела с името на детската градина, която я е подготвила .

В червено-бялата инициатива ,,Украси своя град“ се включват и Дневен център за деца с увреждания „Зорница“, Преходно жилище ЦНСТ за деца, ЦНСТ "Вяра", ЦНСТ "Надежда", ЦНСТ "св.Йоан Рилски", които със старание, внимание и любов изработиха мартениците.

Всяка детска градина и социално звено ще има свое украсено мартенско дърво, което ще създава настроение на благоевградчани.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен