Кметът поздрави учителите и учениците от СУ „Васил Левски“ по случай патронния празник на училището

Мисия

20-02-2020, 00:05

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

„Вдигнете високо глави! Изправете се гордо, защото още преди 147 години Апостолът на свободата Васил Левски ни разпозна като народ и ни завеща своята вяра – единение и любов към отечеството.“ С тези думи кметът на Русе Пенчо Милков започна словото си по случай патронния празник на СУ „Васил Левски“ в днешния тържествен ден.

„Днес е тъжен ден – честваме кончината на Левски. Приживе той казва: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя – губя само себе си.“ Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитаме.

В историята ни няма друга личност, толкова близка до всички нас с човешките си качества, но и толкова извисена над обикновените хора с общочовешките си идеали. Той е неизменният ни критерий за личност вече второ столетие и в същото време олицетворява нас, българите – такива, каквито бихме искали да бъдем.“

„Говорим за Апостола, за да помним идеите му – те няма да бъдат забравени. „Аз съм посветил себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя за народната воля.“ И го казва, и  го прави, и  го изпълнява до край – без остатък“, каза още Милков и  допълни, че българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й усет за трайност и величие.

Пенчо Милков сподели с присъстващите, че с голямо вълнение се обръща към тях и пожела на възпитаниците на СУ „Васил Левски“ да носят в сърцата си духовните ценности на техния патрон, да бъдат единни и да пазят любовта към България.

На събитието присъстваха и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, Владимир Токтаев от Генералното консулство на Русия в Русе и общинският съветник  Йовчо Смилов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов