Открит иновативен урок по родолюбие на бъдещите първокласници от детска градина „Слънце“

На 18 февруари 2020 г. от 11 ч. бъдещите първокласници от детска градина „Слънце“ ще представят иновативен открит урок по родолюбие, посветен на 147 години от гибелта на Васил Левски и 142 години от Освобождението на Русе. Инициативата се провежда от 17 години насам и се осъществява с подкрепата на Народно читалище „Христо Ботев - 1908“, Клуб „Традиция“ и Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. За  пореден път урокът ще е съчетан и със средствата на дигиталното представяне на образа на Апостола на свободата.

Благодарение на членовете на клуб „Традиция“ децата ще се докоснат до револвер подобен на този, който е носил Васил Левски, до тефтерчето му, а също така ще видят униформи и друго въоръжение от времето на Национално-освободителното движение и Руско-турската освободителна война.

Урокът ще бъде съпътстван от следните инициативи: тематични изложби, посветени на живота и делото на Васил Левски; постерна експозиция „Памет, без която не можем“ (подготвена от настоятелството на Народно читалище „Христо Ботев - 1908“); Комиксите за деца „Апостолът в премеждие“ и „Неуловимият“; Книжки от патриотична поредица за деца „Аз съм българче“; Спортна състезания „Лъвски скок“  и др.

            Кратка информация за уроците по родолюбие в Детска градина „Слънце“ – Русе:

Първите същински уроци по родолюбие в детска градина „Слънце“ – Русе са регистрирани още през 2003 година. Те са свързани предимно с годишнините: от гибелта на Васил Левски, Априлското въстание и подвига на Ботевата чета. Провеждани са под формата на открити ситуации пред родители и педагози, викторини и тържества на групите или общо-градински тържества. Съпътствани са от спортно-състезателната инициатива „Лъвски скок“. За осъществяването им са използвани ресурси /нагледни дидактични материали, сценичен реквизит и костюми/ на детската градина. За целта е разработено и специално помагало – състоящо се от шест познавателни книжки от поредица „Аз съм българче“:

-          „Васил Левски“;

-          „Свободата“;

-          „Априлското въстание 1876“;

-          „Св. Св. Кирил и Методий“;

-          „Христо Ботев“

-          „Капитан Петко войвода“.

С течение на годините уроците са надграждани с различни компоненти, с оглед на рационалното и провеждане и най-вече със засилване ефекта им на въздействие върху децата в позитивен план. Така, постепенно те се превърнаха в иновативна дейност с образователно-художествена насоченост, заредени с емоционалност и креативност и са един очакван празник от деца, родители, а даже и медии в детската градина. Реализирането на основната им цел – за предаване на знания на подрастващите – свързани националното ни самосъзнание, достойнство, духовни ценности, ги превърна в неотменна част от празничния календар на детската градина. През последните две години те вече са неотменна част и от Стратегията, Правилника за дейността и Годишния план на детската градина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов