За пореден път в Черешово спазиха традицията и отпразнуваха Дядовден

Ден след Бабинден жителите на русенското село Черешово отпразнуваха превърналия се вече в традиция празник Дядовден, който е уникален не само за региона, но и за цялата страна.

За десета поредна година за Дядо беше избран 77-годишният Марин Колев, който беше удостоен и с грамота за принос в съхраняването на българските традиции от името на областния управител на област Русе Галин Григоров.

Както винаги началото на празника беше дадено от музикално шествие, което продължи до дома на Дядото на селото, където той посрещна гостите си в народна носия и ги нагости. След почерпката дядо Марин беше пренесен на ръце до каручка, с която бе откаран до селската чешма, за да бъде извършен ритуалът по „окъпване“, който се свързва с народните вярвания за здраве и плодородие.

Тържествата продължиха с богата културна програма, включваща множество народни песни и танци.

В по-късните часове на деня ще се проведе и проверката за издръжливост на пиене, която е част от днешния празник. Тя се състои в това, че ако мъжете успеят да изрекат три пъти един след друг, без да сбъркат, скоропоговорката „Сухо шише се суши на шосе“ значи те са истински юнаци.

Припомняме, че празникът е измислен преди повече от половин век от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешават на жените да се включват.

Основен организатор на събитието е община Сливо поле, а сред официалните гости бяха още кметът на общината Валентин Атанасов, неговите заместници Михаил Чиликов и Стефан Габровски, председателят на Общинския съвет Илиян Иванов, както и кметове на съседни селища, а също и представители на Областна администрация Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов