Кметът Пенчо Милков награди Спортиста на годината за 2019-та – Биляна Дудова

Спорт

15-01-2020, 16:46

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Пламен Стоилов награди Спортист на годината 2018 - Биляна Дудова

По традиция великолепната десетка се избира от спортни журналисти в анкета на вестник „Утро“ и Община Русе.

Днес се проведе церемонията по награждаването на 10-те най-добри спортисти в Русе през 2019-та година. По традиция великолепната десетка се избира от спортни журналисти в анкета на вестник „Утро“ и Община Русе. Това допитване класира най-високите постижения на русенския спорт през изминалия сезон. Бяха номинирани 19 състезатели, 10 от които бяха удостоени с кристален знак и парична награда от Община Русе.

„Нашите спортисти представят не само себе си, но и волята, куража и силата, които притежават. Те са пример за младите русенци как с труд и постоянство се постигат такива резултати. Поздравявам спортистите и техните треньори, и им пожелавам да останат целеустремени. Нека знаят, че при всяка тяхна изява цялата общественост ги подкрепя“, заяви кметът Пенчо Милков и благодари на екипа на вестник „Утро“ и спортните журналисти.

Кметът връчи първата награда на голямата звезда в русенския спорт през 2019 година. Това е състезателката по свободна борба от клуб „Юнак“ Биляна Дудова със 107 точки. Тя е европейска шампионка за жени за трета поредна година.

Отличия връчиха още главният редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов и спортният журналист Георги Христов, председателят на Общински съвет-Русе Иво Пазарджиев, председателят на комисията по младежта и спорта Пламен Рашев, заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев и заместник-областният управител Свилен Иванов.

На престижното второ място с 97 точки е още един състезател по вдигане на тежести - Ангел Русев - европейски шампион за юноши, вицешампион на европейското първенство за мъже и държавен шампион. Под №3 е щангистът от клуб „Русе“ Стилян Гроздев с 61 точки -  вицешампион на европейско първенство за юноши, шампион на международен турнир за мъже „Наим Сюлейманоглу“ в Турция, участник на световно първенство за мъже и държавен шампион. Четвъртото място в класацията е за боксьорката от клуб „Русе“ Севда Асенова - пета на световното първенство за жени; на пето място е Сезен Белберова - състезателка по свободна борба от клуб „Юнак“. Тя е бронзова медалистка от европейското първенство до 20 години, бронзова медалистка от европейското за жени до 23 години, бронзова медалистка на световното за състезателки до 20 години. Шестата позиция е за боксьорката от клуб „Русе“ Габриела Димитрова -  бронзова медалистка от Европейските игри. На седмо място е лекоатлетката от „Дунав“ Инна Ефтимова - шампионка на турнир „Младост“ /100 метра/, седма на Европейските игри, държавна шампионка на 100 и 200 метра, шампионка на турнир „Сагунто“ в Испания и на „Самарско знаме“, трета на Балканиадата, участничка на световно първенство в Доха, шампионка на турнир в Острава, шампионка на България в зала. Осмата позиция е за боксьора от клуб „Русе“ Радослав Росинов - европейски шампион за юноши. Деветото място във великолепната десетка е за двойката каяк от „Локомотив“ /Русе/ Даниела Недева - Александра Гришина - шести на световното първенство за жени, държавни шампионки. Десетата позиция е за волейболиста Данаил Милушев, играещ треньор на „Дунав“.

За 20-и път пореден път бяха връчени и статуетки „Спортен Олимп“ от името на почетния председател на Българската федерация по борба Валентин Йорданов и спортист номер 1 на Русе за 20 век. Те са за най-добър спортист и треньор. Статуетки получиха Биляна Дудова и треньора Радослав Атанасов. Творбите са дело на русенския скулптор Дилян Хубанов.

Най-добър приложник е Никол Павлова - абсолютна държавна шампионка от клуб „Приста“, носителка на няколко златни медала от международни турнири, европейски първенства и световни купи. Никол е авиомоделист. Наградата за треньор на годината е за наставника в клуба по вдигане на тежести „Русе“ Радослав Атанасов. Негови възпитаници са Ангел Русев и Стилян Гроздев.

Специални награди от Общината получиха лекоатлетът от клуб „Дунав“ Християн Стоянов - световен шампион за параолимпийци в бягането на 1500 метра от спортен клуб „Дунав“ с треньор Евгени Игнатов, и Баскетболен клуб „Дунав 2016“, момичета до 12 годишна-възраст, които станаха републикански шампионки с тяхната треньорка Юлия Радева.

Всички наградени получиха и книга за спортната слава на Русе с автор - покойният спортен деятел Богдан Ганев. Книгите са дар от семейството му.

В церемонията с музикални изпълнения се включиха Марина Петрова и Никола Желязков от ДВГ „Слънце“ към Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител Наталия Константинова.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"