Инициатива "Коледна гора" - наръчник с грижи за дръвчето по време на престоя му у дома

"Коледна гора" е инициатива на членовете на Фейсбук групите “За чисти въздух и вода в Русе” и “Обществен съвет Русе”, подкрепени от Община Русе, за засаждане на коледните дръвчета на подходящи места в града. Всяка година хиляди коледни елхи могат да бъдат засаждани след празниците и да допринасят за по-чист въздух и по-зелен облик на Русе.
Община Русе се включва в инициативата, като предоставя подходящи места за засаждане на коледни дръвчета (Парк "Възрожденци", ул. "Шипка", ул. "Ради Иванов", бул. "Гоце Делчев", бул. "България" - средна ивица и бул. "България" скат и пътен възел ПВ "Липник"). Карта

 

1. Най-подходящата температура за елхата в домашна среда е между 8°– 15° C. Терасата е най-подходящото място, където елхичката може да е на завет и да не ѝ е топло. Разбира се, обичайно поставяме Коледната елха в хола или всекидневната, където температурата е по-висока и трябва да се полагат грижи, за да се намали ефектът от необичайно по-високата за елхата температура.

 

2. Адаптирайте Коледната елха при внасянето ѝ в дома към по-високата темература, като я оставите по възможност за 1 или повече дни на терасата, след това за 1 или повече дни в по-хладно помещение като например общите части на етажа, в предверие, антре или зимна градина, преди да я внесете на по-топло в хола, всекидневната или спалнята. Повторете процедурата по адаптиране и преди да я изнесете януари месец след празниците на терасата, за да предпазите корените и пъпките от измръзване. 

3. Коледната елха трябва да се постави максимално далеч или поне на 2 м от всякакви отоплителни уреди

4. Добре е да се предпазва от дълготрайна пряка слънчева светлина, която би повишила дори през зимините месеци температурата.

 

5. Добра практика е при възможност изключването на отоплението през нощта в помещението, където се намира Коледната елха.

 

6. Поливайте на 2 дни с 250-300 мл за размери S и M, по 350-400 мл L и XL и по 1000-1500 мл за размер XXL. Можете да поливате спокойно през мулча.

 

7. Поливайте бавно, защото при бързото поливане с лейка или бутилка например водата има свойството да бяга по периферията и да се оттича по проходи в почвата към дъното извън кашпата и кореновата бала, големи части от която в крайна сметка могат да останат сухи . 

 

8. Освежавайте, пулверизирайте, дъждувайте с вода клоните на елхата през няколко дни например чрез пулверизатор. Иглолистните видове се хранят и през игличките и сухият въздух ги убива. Можете да я дъждувате дори и под душа със студена/хладка вода. Така ще се измият фините прахови частици и елхата ще може да чисти въздуха отново още по-добре.

 

9. Много добра идея е, да пулверизирате/навлажнявате обилно и текстилните/ зеблените герлянди, ако използвате такива на елхата, като така те ще държат по-влажна среда около елхата и ще изсмукват към себе си топлината около елхата. Напоявайте ги дотолкова, че да не натежат прекалено много на клончетата. Пулверизирането се отразява добре не само на елхата, но и на хората, благодарение на това, че повишава влажността на въздуха в цялото помещение, която през зимните месеци е по-ниска от оптималното заради изсушаващия ефект на отоплителните уреди. Единствено гледайте да не станат много тежки и да огъват клоните на долу.

 

10. При употреба на елктрически лампички за украса на елхата използвайте такива със слабо нагряващи се крушки, за да предпазите елхата от затопляне.

НАРЪЧНИК

Допълнителна информация за Инициативата "КОЛЕДНА ГОРА"



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов