Книгата "Останете живи", призоваваща за разум на пътя, бе представена и в Белене

В зала 26 на Община Белене се събраха ученици от СУ "Димчо Дебелянов" и ОУ "Васил Левски"

Представянето на книгата "Останете живи" събра в зала 26 на Община Белене ученици от СУ "Димчо Дебелянов" и ОУ "Васил Левски". Това бе поредна среща, имаща за цел да засили вниманието на младежите към поведението, което трябва да имат на пътя.

Авторът Георги Стоянов сподели пред момчетата и момичетата подробности около създаването на книгата и разказа няколко истории за погубени млади животи заради безразсъдството, което цари по пътищата ни. Бе прочетен и откъс от книгата - за младеж, организирал и участвал в злощастна гонка в стил „Бързи и яростни“, днес баща на 2 деца и горчиво съжаляващ за стореното. 

Георги Стоянов не храни илюзии, че с "Останете живи" ще промени нещата. Решен е обаче да направи това, което може – да предупреди колкото се може повече млади хора за отговорностите им на пътя. Журналистът вярва, че промяната, която трябва да настъпи в мисленето, ще се случи първо именно при младежите и те ще възпитат в себе си инстинкта за самосъхранение и чувството за отговорност.

"Средно губим по един клас деца по пътищата. Губим ги като велосипедисти, като пешеходци, като пътници... Този стряскащ факт съобщи преди броени дни Росен Рапчев от държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". Звучи ужасно и трябва да го променим. Мисията на "Останете живи" ще продължи и през новата година", споделя още авторът и издател на книгата Георги Стоянов.

"Останете живи" вече е част от десетки училищни и общински библиотеки. До този момент книгата е представена пред хиляди ученици от цялата страна - организирани бяха събития във Варна, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Враца, Плевен, Смолян, Велико Търново, Долна Митрополия, Тръстеник, Пордим, Царево, Белене, Приморско, СОК "Камчия".



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)