Днес почитаме Свети Сава

Животът

05-12-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В народните представи това е жена и е сестра на Варвара

На 5 декември българската православна църква чества празника Св. Сава

Преподобни Сава Освещени от Кападокийската област е живял през VI век. На осем години отишъл в манастир, на 18 години - в Иерусалим станал монах, основал Велика лавра. Св. Сава е голям подвижник и чудотворец, починава на 94 години.

В народните представи, свети Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики на Св. Сава са сходни като тези за Св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола.

„Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава", казва народната приказка

Св. Сава е свързана и с плодовитостта, за това на този ден  жените с проблеми със забременяването  изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома. Жената, която искала дете, правела обреден хляб, като започвала да пресява брашно със сито, обърнато наопаки.

Предците ни изпитвали страхопочитание към Св. Сава, защото вярвали, че „засява" болестите по хората, от там идва и израза „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява".

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

На този ден имен ден празнуват: Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка, Елисавета

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов