ТД Приста организира Училище по природа с ученици от МГ „Баба Тонка“

Туристическо дружество „Приста“ проведе еднодневен пешеходен преход с ученици от МГ „Баба Тонка“ в околностите на село Басарбово. В мероприятието участие взеха 11 ученици между 10-ти и 12-ти клас, които бяха избрали в слънчевия и топъл есенен ден да бъдат сред природата и да научат някои полезни неща от водачите Михаил Михов и Петър Ванев. Маршрутът беше кръгов от центъра на селото, премина покрай скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски“, изкачи се на панорамни скали над запуснатите рибарници, прекоси една вилна зона, премина по дига, персече река Русенски лом и достигна до хижа „Алпинист“.

Екипираните за скално катерене маршрути до хижата бяха изпълнени с хора до краен предел и това даде нагледна демонстрация за принципите и осигуряването по време на спортно и скално катерене. По време на прехода бяха застъпени теми за адекватното поведение сред природата, за планинската и туристическа екипировка, и бяха споделени примери от опита на двамата водачи.

Инициативата е част от проекта „Училище по Природа“ на ТД Приста, осъществяван в по програмата „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов