Читалището в Красен отбеляза 100 години от основаването си

Животът

09-11-2019, 22:31

Снимка:

ruseutre.bg

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев присъства на тържественото честване на 100-годишния юбилей от създаването на Народно читалище „Просвета – 1919г.“ в село Красен.

„Всички знаем, че в годините назад нашите предци не са жалили своите труд и средства, за да създадат на доброволни начала училища, читалища и други културни институции! Не знам какво се е случило преди 100 години в Красен, но със сигурност е имало хора, които са мислили за бъдещето! Читалището е създадено точно в годината след края на Първата световна и преходните Балканска и Междусъюзническа войни и тогава на фона на цялата разруха в държавата е имало хора, които са разбирали, че традициите трябва да се пазят, а поколенията да се възпитават в българщина! Те заслужават нашата почит и днес ние трябва да преклоним глава пред тях и делото им!

В настоящото ние трябва да помним това, което те се направили, да съхраняваме традициите и да ги предаваме на нашите деца, като същевременно ги научим и самите те да опазят и предадат на тези след тях заветите на предците ни!

Честит юбилей! Пожелавам Ви здраве и все така бодър дух!“ заяви заместник областният управител пред присъстващите.

Също така той допълни, че институцията читалище е уникална за световната култура и история и всички трябва да бъдем горди с това.

Програмата беше изпълнена с множество песни и танци, както и с рецитали на патриотични стихотворения. Репертоарът включваше още изпълнения на децата от детска градина „Българче“, лазарска група „Китка“, както и на танцов състав „Хороселци“ при Народно читалище „Възраждане“ – Щръклево. От своя страна група „Лъчитба“ пресъздаде част от типичните за него край народни обичаи. Кулминацията беше участието на фолклорно танцово студио „Зора“ към Общинския младежки дом в Русе. Гостите се насладиха и на изпълнението на стари градски песни.

В края на тържеството всеки имаше възможността да опита от уникална торта, изработена под формата на книга специално за годишнината.

Интересен факт е, че библиотечният фонд на читалището наброява над 11 хиляди тома и непрекъснато се обогатява, а първото училище в населеното място е открито още през 1874 г.

Сред официалните гости бяха още кметът на кметство Красен Йорданка Чурова, общински съветници, както и Мануела Симеонова, експерт от Регионален център „Читалища“ – Русе и член на Върховния съвет на Съюза на народните читалища в България, която беше и водещ на събитието. Освен множеството поздравителни адрес, сред които от Министерството на културата и областния управител на област Русе Галин Григоров, читалищното настоятелство беше удостоено с грамота и медал от Съюза на народните читалища.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов