Великотърновци се включват в спасяването на детския санаториум в Трявна

Животът

09-11-2019, 10:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Търсят се завивки, дюшеци, масички и шкафчета

Великотърновци се включват в спасяването на една от най-емблематичните сгради в Трявна – Детска специализирана болница за белодробни заболявания "Царица Йоанна", или познатият на всички "санаториум"
Благодарение на инициативността на Марин Недялков, миналата седмица  няколко човека вече са освежили две помещения – едното ще се ползва за нощувки, а другото за хранене и занималня.
В Санаториума работят 50 човека. Има леглова база за 152 деца. Парно няма. Стаите се отопляват с т. нар. духалки, а той е изграден главно с мрамор.
През февруари месец там започва да работи Бонка Тихова от Габрово. Тя търси спонсори и благодарение на кампаниите „Плюшено мече“ и „Лидерите“ и чрез платформата Time Heroes, за няколко месеца малка част от сградата се преобразява. Едно от помещения се превръща в чиста и светла занималня, благодарение на дарения от „Видима“, жените, работещи в Козлодуй и др. Мебелите са дарение от ИКЕА.
Фирма от В. Търново осигурява три машини за филтриране на вода, чиято ежемесечна поддръжка се плаща от болницата.
Благодарение на „Лидерите“ входът е ремонтиран, а в последствие и изрисуван. Перголите на слънчевия балкон са боядисани. Пуснато е електричество. Поправени са някои врати, сменени са бравите. Изчистено е баскетболното игрище.
В сградата има обаче стаи, които са плачевно състояние. Затова доброволците си поставят няколко цели:
1. Да се подменят матраците/ дюшеците/ леглата. (около 70 броя)
2. Да се осигурят маси/ масички/ шкафчета.
3. Да се осигурят нови възглавници. (поне 50 броя)
4. Да се подменят някои одеяла и да се осигурят олекотени завивки и протектори.
На по-късен етап ще бъде ремонтирана още една занималня.

В помощ ще бъдат всички подобни мебели и дюшеци, дори и да не са нови, а запазени. Могат да се изработят и мебели от палети. Важното е децата, които се лекуват там, да имат поне прилични условия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов