Представителният дунавски флотски отряд посети Военноморското училище във Варна

Мисия

30-10-2019, 12:18

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

На 28 октомври 2019 г., в рамките на проекта „Дунавската флотилия и приносът ѝ за развитието на свободния дух на русенци”, членовете на Представителният дунавски флотски отряд  - ученици от ПГРКК „П. Пенев” отпътуваха за град Варна. Проектът се изпълнява от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе (РСОСЗР) по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе - град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

На входа на морската ни столица отрядът беше посрещнат и ескортиран от автомобил на Военна полиция. Във Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров” бъдещите капитани, механици и логистици се запознаха с възможностите за образование, последваща реализация, условията на обучение и материалната база.

 Акцент бяха обучителните тренажори, на които можеха да се пробват в управлението и поддръжката на различни кораби в условия, максимално близки до реалните. Въпреки изненадата със затворения Военноисторически музей, близкия контакт с кораба - музей „Дръзки”, бреговото оръдие и разположените в двора експонати създадоха така важната връзка между славното героично минало и настоящето. А то – настоящето, посрещна младите дунавци в базата на Военноморския флот – Варна, където на стоянката гордо изправил снага ги чакаше флагманът на военноморския ни флот – фрегатата „Смели”.

Лично капитанът и част от екипажа разведоха своите гости и им дадоха възможност с трепет и тръпка да се докоснат до уредите за управление на капитанския мостик, системите за контрол на въоръжението, отбранителните системи и спасителното оборудване.

 На сбогуване РСОСЗР, ПГРКК и Военното окръжие получиха за спомен юбилейно издание, посветено на 120-та годишнина от първия кораб с името „Смели” в българския флот. През целия вълнуващ ден участниците бяха съпровождани от членовете на ръководството на проекта, от зам.  директора и преподаватели на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. А организацията и реализацията на посещението нямаше да бъде възможна без съдействието, подкрепата и присъствието на полковник Недев - началник на Военно окръжие – Русе, което е един от партньорите по проекта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов