Денят на изборите в Русенска област започна в спокойна обстановка

Мисия

27-10-2019, 09:41

Снимка:

МВР

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално

Денят на изборите в Русенска област започна в спокойна обстановка.
Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК без нарушения, до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите на територията на областта.

Със заповед на главния секретар на МВР, в Русе функционира Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите, с ръководител директора на ОДМВР Русе старши комисар Теодор Атанасов. Щабът поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота. Изпълнява се утвърден план с разписани конкретни организационни, охранителни и превантивни задачи и срокове.

Над 400 служители от ОДМВР-Русе, РДПБЗН – Русе, Жандармерия, Гранична полиция и други структури на МВР са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и мероприятията, свързани с вота. Днес, през изборния ден, 324 служители на МВР осъществяват охраната на над 330 секции в областта. Ще има и засилено полицейско присъствие в региона.

В изборния ден МВР осъществява само външна охрана на изборните помещения. Служителите на полицията могат да влизат в секциите само при необходимост за възстановяване на реда, след искане от председателя на съответната избирателната комисия.

Припомняме, че законът забранява в изборните помещения да бъдат допускани въоръжени лица, носещи предмети опасни за живота и здравето, както и хора в нетрезво състояние. Забранено е и паркирането на автомобили в непосредствена близост до секционните помещения.

Съвместно с общинските администрации са предвидени конкретни мерки за осигуряване безопасността на движението при транспортиране на бюлетините и протоколите до ОИК, след приключване на изборния ден. От ОИК до ЦИК София пренасянето на изборните материали също ще бъде осигурено с полицейска охрана.

Служителите от сектор „Български документи за самоличност“ (в звената в ОДМВР-Русе и РУ в областта) и днес издават удостоверения на граждани, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден. До момента от сектора са издадени общо 39 удостоверения като 20 от тях в ОДМВР-Русе, а останалите в районните управления в областта. Днес звената ще работят до 19:30 часа.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в сектор „БДС“ в ОДМВР-Русе или в районните управления при ОДМВР (в градовете Бяла, Две могили, Сливо поле, Ветово) за дните от 22 октомври 2019 г. до 26 октомври  2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 27 октомври 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
  2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 27 октомври 2019 г.

При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове (03.11.2019 г.)  ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г. включително, съгласно описания по-горе начин и време.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Служителите от Група „Миграция“ при ОДМВР – Русе също работят извънредно днес от 08:30 до 19:30 часа. Те ще съдействат за издаване на необходимите документи на гражданите на ЕС, които имат право да гласуват на тези избори.

Напомняме, че в Министерството на вътрешните работи функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл izbor@mvr.bg – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов