Осветиха изцяло обновеното отделение по диализно лечение в УМБАЛ "Канев"

Заместник областният управител на област Русе Валентин  Колев присъства на освещаването на новата пациентска част на отделението по диализно лечение в Университетска болница „Канев“.

Той подари на отделението икона на Исус Христо Вседържител (Пантократор) с пожелания тя да закриля всички и да ги дарява със здраве, направлявайки делата им в трудните моменти.

Припомняме, че разширението и ремонта бяха извършени изцяло със средства, дарени от Благотворителна фондация „Игнат Канев“, като стойността на проекта възлиза на 500,000,00 лева. Паралелно с това е извършено и цялостно подновяване на апаратурата и оборудването в отделението, за което е бил осигурен финансов ресурс в размер на 600,000,00 лева от Министерството на здравеопазването. Закупени са 22 броя апарати за хемодиализа, 1 водоочистваща система, 8 електрически хемодиализни стола и 16 електрически легла, а също и 2 хемодиализни апарата от дарители, представители на местния бизнес, а именно Валентин Новаков и Пламен Великов.

На практика днешното дарение е четвърто по ред от името на Благотворителна  фондация „Игнат Канев“ в полза на УМБАЛ „Канев“. През септември 2016-та беше изградена и открита детска площадка в двора на болницата, а една година по-късно беше открито и новото отделение по педиатрия, с два сектора - „Ана-Мария Канев“ и „Кристина Мария Канев“. През септември 2018 г. беше открито  и  новото отделение по трансфузионна хематология. Така дарените средства от Благотворителна фондация „Игнат Канев“ за Университетска болница „Канев“ възлизат на почти 2 милиона лева. Отделението по диализно лечение е от изключително значение не само за областта, но и за региона, тъй като в него се лекуват множество пациенти от съседни области. Към момента отделението обслужва 143 пациенти на 24 диализни поста.

Също така беше отбелязано, че в най-скоро време се очаква УМБАЛ „Канев“ да се сдобие с уникален по рода си реанимобил, отговарящ на най-високите световни стандарти.

В събота в родното място на големия български филантроп Игнат Канев село Горно Абланово ще бъде открита музейна експозиция.

На освещаването, извършено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия, присъстваха множество представители на държавната и местна власт – министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, неговият заместник Жени Начева,  председателят на Борда на директорите на УМБАЛ „Канев“ АД д-р Петър Петков, както и заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Иван Григоров.

На събитието присъства лично Игнат Канев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)