Представиха актуалната епизоотична обстановка на територията на областта

По време на заседанието беше посочено, че за поредна седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че за поредна седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.

Съобразно предварително утвърден график на територията на областта се извършват проверки на стопанствата, където са се отглеждали прасета за лични нужди. През изминалата седмица има констатирано едно нарушение в гр. Бяла, където в стопанство от тип „заден двор“ са намерени три прасета, въпреки че собственикът е получил еднократна помощ от 300 лв., след като е бил предприел мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди. Припомняме, че при получаването на помощта всеки от стопаните е длъжен да декларира, че в период от една година няма да отгледа прасета в личното си стопанство.

Беше съобщено и, че три от седемте по-големи свинеферми на територията на областта са получили обезщетенията си във връзка с извършеното евтаназиране на животните.

Присъстващите бяха запознати и със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с установяването на зони около огнища на африканска чума. При установяване на такова огнище в радиус от 3 кв.км. за период от 1 месец ще бъде забранен лова на дива свиня, в радиус от 25 кв. км. ще може да се практикува само индивидуален лов през първия месец, а в зоната от 172 кв. км. няма да има ограничение пред ловците. В тази връзка беше посочено, че от началото на ловния сезон до сега са отстреляни около 40 диви прасета, като всички ловци са били детайлно запознати с необходимите мерки за биосигурност. Същевременно беше споменато, че мобилното приложение „Модул Лов“ работи и няма пречки пред ловците да проследят максимално бързо резултатите от изпратени от тях проби за африканска чума.

От страна на д-р Дяков беше посочена необходимостта от почистване на крайпътните отбивки по пътищата извън Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов