11 състава се включиха в Международния младежки фолклорен танцов фестивал „Северина“

Организатор на фестивала е Oбщински младежки дом - Русе, а домакини - танцово студио „Зора“ към ОМД

При голям интерес премина седмият национален и четвърти международен младежки фолклорен танцов фестивал„Северина“. Организатор на фестивала е  Oбщински младежки дом - Русе, а домакини - танцово студио „Зора“ към ОМД.

Специално за фестивала пристигнаха фолклорни групи от гр. София,  гр. Бургас, гр. Силистра, гр. Мартен, с. Веселина и с. Ловско от обл. Разград. От Русе се включиха ДЮФА „Зорница“ към ОБДЦКИ и домакините ФТС „Зора“, а  гостите от чужбина бяха от Румъния, гр. Питещи, които гостуват за втори пореден път.

Общо единадесет състава направиха тазгодишното издание едно изключително вълнуващо събитие за всички дошли на сцената пред Общината в събота, когато беше и основният фестивален ден, в който се включиха всички групи. Официалната вечер започна с пъстро  и красиво дефиле през центаралната улица на града, увличайки със себе си гражданите на Русе и бе майсторски открита от талантливите гайдари на силистренската школа „Великов“, а изпълненията продължиха с представяне на широк диапазон от фолклорни области, сложни и красиви стъпки и пъстрота от фолклорни костюми. Всеки от съставите се представи с няколко танца и получи грамота за участие и плакет от директора на Общински младежки дом, г-жа Красимира Николаева. Атмосфера на приятелство и радост от фолклорните танци обхвана всички, а приподвигнатото настроение продължи до късно с импровизирана хоротека, организирана от домакините за участващите групи. Специален подарък за групите бе разходка с корабче по Дунав, както и разходка из забележителните русенски архитектурни паметници.

Фестивалът се утвърди като традиционен с общите усилия и подкрепа на Община Русе, програма „Култура“; Сдружение „Вдъхновение“; ОП „Русе Арт“; и Фондация „Русе-град на свободния дух“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов