В РУ се проведе обучение по психосоциална работа с деца с психични разстройства

В Русенски университет „Ангел Кънчев“ преминаха дейностите по модул „Аспекти на психосоциалната работа с деца с психични разстройства“, с който приключват обученията по определени тематични области от проект „Образователна и социална платформа за знание, творчество, растеж и развитие (Клуб на социалния работник) към Русенски университет „А. Кънчев“, и предстои да се реализират три творчески работилници. Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и в партньорство с Дирекция „Здравни и социални дейности“ – община Русе, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, Дирекция „Здравни и социални дейности“ – община Русе, СНЦ „Еквилибриум“ – Русе, СНЦ „Дете и пространство“, СНЦ „Център Динамика“, Фондация „Приятелска подкрепа“ – Русе, Фондация „Трета възраст”, Сдружение РАЛИЗ – Русе, Районна организация на слепите – Русе, Български червен кръст, Каритас – Русе, Българска асоциация на социалните работници.Обучението се проведе в два дни от д-р Любомир Жупунов – председател на СНЦ „Дете и пространство”, специалист по педиатрия с продължителен опит в работата с деца с психични разстройства и в подготовката на специалисти от социални услуги. В обучителния модул се включиха 48 социални работници и помагащи специалисти от персонала на социални услуги, експерти от Дирекция „Социално подпомагане“, служители от отдел „Социални дейности“ в община Русе и студенти и преподаватели от специалност „Социални дейности“ в Русенски университет. Участниците имаха възможност посредством презентация и документален видеофилм да се запознаят сосновни понятия от разглежданата тематична област и с методическата специфика напсихосоциална работа с деца с психични разстройства и техните семейства. Интерес за тях представляваха представените добри практики в социални услуги в общността и от резидентен тип, осигуряващи грижа за деца с психични разстройства в процеса деинституционализация. Обучителят д-р Жупунов разкри пред аудиторията чрез презентация ролята на детския психиатър в социалните услуги за деца с психични разстройства и взаимодействието му с екипа от помагащи специалисти. Важен момент от обучението представляваше запознаването на участниците с добър опит в социални услуги в общността и от резидентен тип в страни от Европейския съюз и анализирането на основни моменти от документалния филм „Под открито небе“. В заключителната част от обучителния модул се проведе дискусия и се осъществи обобщение по разгледаната проблематика. Участниците изразиха удовлетвореността си и приноса на усвоените знания за практическата им дейност и бяха информирани за възможността дагинадграждат и развиват посредством поставени на уебсайта на специалност „Социални дейности“ в раздела на проекта връзки към информационни ресурси

(https://socialaffairsru.weebly.com/105510881086107710821090-1054107310881072107910861074107210901077108310851072-108710831072109010921086108810841072-2019.html).

В средата на месец октомври стартират творческите работилници, които ще се реализират в социални услуги в община Русе. В тях ще се подготвят материали и декори за Коледния концерт, посветен на деца-потребители на социални услуги и техните семейства.            

Координатор на проект „Образователна и социална платформа за знание, творчество, растеж и развитие“



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов